Magyar lapokat vádol álhírterjesztéssel az orosz külügy

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 16.

Külpol

A Népszava és a HVG cikkei érték el Putyin minisztériumának ingerküszöbét.

Hamis információk terjesztésével és az Oroszország által indított "speciális katonai művelet" diszkreditálásával vádolja az orosz külügyminisztérium Facebook-bejegyzésében a HVG-t és a Népszavát. A bejegyzéshez - amiről maga a HVG számolt be - egy montázst is mellékeltek a kifogásolt cikkekről FAKE, azaz HAMIS pecséttel.

A Népszava esetében az orosz külügy azt sérelmezi, hogy a lap szerint Oroszország példastatuálásra használja a Jehova tanúit a háború idején. A poszt szerint ezt írni, azért félrevezető, mert Oroszországban a Jehova tanúit már 2017-ben, azaz jóval a háború előtt szélsőséges szervezetnek nyilvánították.

A HVG egyik kifogásolt cikke a brit védelmi minisztériumra hivatkozv azt írta, hogy az oroszok aknákat vetnek be civilek ellen. Ezt az állítást az orosz külügy sem próbálja cáfolni, csupán azzal vág vissza, hogy szerintük az ukránok is használnak hasonló aknákat.

A HVG másik cikkében az az állítás szerepel, hogy az orosz hadsereg támodásokat intéz a fűtési és energetikai infrastruktúrát biztosító létesítmények, köztük a zaporizzsjai atomerőmű ellen. Az oroszok itt azt sérelmezik, hogy a lap úgymond nem mutatta be "a nukleáris katasztrófa elhárítására tett orosz erőfeszítéseket."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.