Magyar-lengyel összefogás: kihúzatták "a nemek közötti egyenlőséget" az EU készülő nyilatkozatából

  • narancs.hu
  • 2021. május 7.

Külpol

A magyar kormányt nemcsak Orbán Viktor, hanem Varga Judit és Novák Katalin is képviselte.

A Reuters beszámolója ír arról, hogy értesülései szerint a magyar és a lengyel kormányfő miatt nem kerülhetett be a Potóban zajló EU-csúcs által készített nyilatkozatba a "gender equality" kifejezés.

A hivatalosan pénteken kezdődő találkozó célja volt, hogy a társadalmi felzárkózás erősítéséről beszéljenek, és a témában nyilatkozatot adjanak ki, amelyet a tagországok állam- és kormányfői írnak alá.

A Reuters szerint Mateusz Morawieczki és Orbán Viktor tiltakozott amiatt, hogy a szövegbe a "promote gender equality", "nemek közötti egyenlőség előmozdítása"  is bekerüljön. Ez a nyilatkozatban abban a kontextusban került volna bele, amikor az uniós államok kifejtik, hoyg fellépnek a diszkrimináció ellen és a nemek közti egyenlőség előremozdításáért. A "gender equality" helyett valószínűleg a "gender gap", nemek közti szakadék kifejezés kerülhet be. A nyilatkozatnak azonban még nem készült el a végső verziója.

A magyar kormány képviseletében nemcsak Orbán Viktor volt jelen, hanem Varga Judit igazságügyi miniszter és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is.

A 444.hu emlékeztet, hogy nem ez az első alkalom, amikor Orbán megtorpedózza ezt a kifejezést. tavaly októberben egy zárt ajtók mögötti EU-s tanácskozáson értekezett hosszan arról, hogy Magyarországon ezt a kifejezést nem használjuk, „túlideologizált szó”.

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.