Meghalt a Mohamed-karikatúrák dán alkotója

  • narancs.hu
  • 2021. július 19.

Külpol

86 éves volt, hosszan betegeskedett. Rendőrök vigyáztak rá.

Mohamed prófétát bomba alakú turbánnal rajzolta meg, emiatt többször is halálosan megfenyegették radikális iszlám csoportok Kurt Westergaard dán karikaturistát, képzőművészt. Ellene irányuló gyilkossági kísérletet is meghiúsított a rendőrség, amikor 2010-ben egy késsel felfegyverzett támadót fogtak el a lakásában. Az alkotó most 86 éves korában, hosszú betegség után meghalt. A hírt a család közölte a Berlingske című dán lappal. 

Westergaard az 1980-as évek közepétől dolgozott a Jyllands-Posten című lapnak. A sorozatot, amelynek egyik darabja volt a kifogásolt rajz, 2006-ban közölte a dán újság. A karikatúra miatt több muzulmán országban hetekig tartó, erőszakba torkolló tiltakozó megmozdulások zajlottak. 2012-ben a francia szatirikus újság, a Charlie Hebdo is megjelentette a kifogásolt karikatúrát. Három évvel később két merénylő 12 embert meggyilkolt a lap szerkesztőségében. Tavaly a szerkesztőség közelében ismét több embert megsebesített egy támadó.

Westergaard az utóbbi években rendőrségi védelem alatt állt, másokkal együtt, akiknek még közük volt a Mohamed-karikatúra közléséhez. 

A Berlingske azt írja, a Mohamed-karikatúra miatt Dánia a második világháború utáni legsúlyosabb külpolitikai válságát élte meg. A cikk idézi egy norvég sajtószervezet főtitkárát, Per Edgar Kokkvoldot is, aki arra emlékeztet, hogy a fenyegetettség közepette Westergaard félelem nélkül élt, és a szólás szabadságáért küzdők szimbólumává vált.

A leadkép forrása: Berlingske

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?