Magyarország is megszavazta az orosz olajtermékekre vonatkozó uniós ársapkákat

  • narancs.hu
  • 2023. február 3.

Külpol

Az ársapkák február 5-én élesednek. 

Az Európai Unió tagállamai elfogadták az Európai Bizottság javaslatát az orosz olajtermékek ársapkáiról – számolt be a Guardian. A döntés elfogadásához 27 tagállam egyhangú igenje szükséges – emlékeztet a hvg.hu –, tehát Magyarország is megszavazta. 

A közös határozat értelmében az orosz olajból finomított prémium termékek – mint a dízel vagy a kerozin – hordónkénti ársapkája 100 dollár lesz, a nem prémium termékek – például a kenőolaj, fűtőolaj – ársapkája pedig hordónként 45 dollár.

Ezt azt jelenti, hogy február 5-től EU-s tengeri szállítmányozó és biztosító cégek csak akkor vesznek részt Oroszország harmadik országokkal folytatott olajtermék-kereskedelmében, ha a termékek felvásárlási ára a fenti limiteken belül marad.

Az ársapkák együtt élesednek a szintén február 5-től élő, az orosz olajtermékekre kivetett embargóval – hasonlóan ahhoz, ahogy az orosz nyersolaj tengeri importjának embargója, és a nyersolaj 60 dolláros ársapkája is együtt lépett érvénybe még tavaly december 5-én, írja a hvg.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk