Puccskísérlettel vádolta meg Lula elődjét, Bolsonarot

Külpol

A volt elnök állt a jelenlegi szerint az ország kormányzati épületei ellen januárban végrehajtott támadás mögött: puccsot készített elő.

Puccskísérlettel vádolta meg Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök elődjét, Jair Bolsonarót helyi idő szerint csütörtökön, szerinte ugyanis Bolsonaro állt az ország kormányzati épületei ellen januárban végrehajtott támadás mögött.

Teljes biztonsággal kijelenthetem: ez az állampolgár (Bolsonaro) puccsot készített elő"

– jelentette ki Lula a RedeTV! nevű brazil televíziós csatornának adott interjújában. Hozzátette, nem hiszi, hogy Bolsonaro felhagyott ilyen irányú tevékenységével.

"Legyőztük Bolsonarót, de még nem győztük le a bolsonaróizmust" - fogalmazott Lula.

Mint ismert, január 8-án Bolsonaro több száz híve rohamozta meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épületét, áttörve a rendőrségi kordont.

A tavalyi elnökválasztáson Bolsonaro baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet. A volt elnök mindazonáltal nem ismerte el egyértelműen választási vereségét, és mandátuma lejártával Floridába távozott. Január végén a volt elnök turistavízumot is igényelt az országban.

Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták.

Flavio Dino igazságügyi miniszter januárban azt ígérte, hogy szervezett bűnözés, államcsíny és a demokratikus jogrendszer megdöntésére tett erőszakos kísérlet miatt bíróság elé állítják a zavargások szervezőit és finanszírozóit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk