Magyarország újabb vétóval blokkolta Ukrajna fegyvervásárlásának támogatását

  • narancs.hu
  • 2023. január 20.

Külpol

A héten már másodjára akadályozott közös uniós fellépést a kormány.

Magyarország blokkolta az Ukrajnának fegyverek vásárlására szánt pénzügyi támogatás hetedik részletének uniós jóváhagyását – írja a Portfolio.hu. A héten ezzel már második alkalommal akaszt meg egy közös uniós fellépést a magyar kormány.

A héten véglegesítette volna az Európai Bizottság az Ukrajnának szánt hetedik fegyvervásárlási pénzügyi támogatást. Az 500 millió euró értékű részletet az úgynevezett Európai Békefenntartási Eszközből (EPF) kívánják folyósítani, azonban lengyel sajtóértesülések szerint ezt a magyar kormány ismét megakadályozta.

Az RMF rádió információi szerint az uniós országok a jövő hétfői külügyminiszteri találkozón próbálnak majd nyomást gyakorolni a Szijjártó Péter külügyminiszter által képviselt magyar kormányra. Abban az esetben, ha Magyarország továbbra is ellenáll,

az európai diplomaták a tervek szerint az ország részvétele nélkül fogják jóváhagyni a csomagot.

A Portfolio emlékeztetett, a héten ez a második alkalom, hogy a magyar kormány megakaszt egy EU-s fellépést Ukrajna kapcsán. Szerdán, az uniós nagykövetek találkozóján a magyar kormány kilenc név eltávolítását kérte az EU szankciós listájáról. A magyar kérés ellen Lengyelország hivatalosan is tiltakozott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk