Politico: A magyar kormány kilenc név eltávolítását kérte az EU szankciós listájáról

  • narancs.hu
  • 2023. január 19.

Külpol

Sajtóértesülések szerint Lengyelország tiltakozik a magyar kérés miatt. 

A magyar kormány azt kérte, hogy távolítsanak el kilenc nevet az Európai Unió (EU) azon listájáról, amelyen a szankcióval sújtott személyek szerepelnek – értesült a Politico diplomáciai forrásokra hivatkozva. 

Az orosz-ukrán háború miatt az Oroszországgal szemben hozott büntetőintézkedéseket rendszeresen meg kell hosszabbítani, amihez egyhangú döntésre van szükség. Az uniós nagykövetek szerdai találkozóján két diplomata beszámolója szerint Lengyelország tiltakozott a magyar kérés miatt, illetve a baltiakkal együtt hivatalosan is tiltakoztak. 

 

A Telex emlékeztet, az EU – a Krím illegális megszállása óta – közel 1400 személyt és több mint 170 céget, intézményt szankcionált. Akadnak közöttük magas rangú politikusok, oligarchák, katonai vezetők, bankok és pártok is. Őket gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtottak (uniós számlák befagyasztása, vagyonuk lefoglalása stb.), és az unió területéről is kitiltották őket. Az Európai Unió Tanácsának honlapja szerint legközelebb március 15-ig kell meghosszabbítani az intézkedéseket.

A legutóbbi, kilencedik szankciós kört decemberben fogadták el egyhangúlag. Akkor a magyar kormány az újként javasolt nevek közül nem engedett néhányat felvenni. Szijjártó Péter akkor azt mondta, a külgazdasági és külügyminiszter szerint a lépés „súlyos kockázatot jelentene a még nyitott kommunikációs csatornák ellehetetlenülését illetően”, írja a Telex. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk