Már a hotelszobában megmérgezhették Navalnijt

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 17.

Külpol

Novicsok harci méreg nyomát találták egy műanyag vizespalackon.

Novicsok harci méreg nyomát mutatta ki a német laboratórium egy műanyag vizespalackon, amely abból a szállodai szobából származik, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megszállt a tomszki tartózkodása idején - közölte csütörtökön a politikus stábja Navalnij hivatalos Instagram-oldalán.

A poszt szerint a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) Tomszkban maradt tagjai egy ügyvéd társaságában, amint augusztus 20-án hírét vették, hogy a politikus rosszul lett a repülőgépen, csaknem azonnal a Xander szállodába siettek. Ebben a hotelben szállt meg Navalnij a forgatócsoportja társaságában.

Dokumentálták - a proekt.media orosz nyelvű ellenzéki hírportál szerint - a 239-es szoba állapotát, amelyből Navalnij nem sokkal korábban kiköltözött, és összeszedtek több ásványvizes üveget és más potenciális bizonyítékokat.

"Két héttel később éppen a tomszki szállodai szobából való palackon fedezte fel a német laboratórium a Novicsok nyomait. Aztán még három laboratórium, amely mintát vett Alekszejtől, megerősítette, hogy Navalnijt éppen ezzel mérgezték meg. Most már értjük: ezt azelőtt tették, hogy elhagyta a szobáját, hogy a reptérre utazzon" - áll az Instagramon megjelent szövegben, amelyben azt is megjegyezték, hogy "eltelt egy hónap, és Oroszország még mindig nem ismerte el a mérgezést".

Marija Pevcsih, az FBK kutatórészlegének vezetője, aki elkísérte szibériai útjára Navalnijt, a Meduza ellenzéki hírportálnak azt mondta, hogy a szobában az Oroszországban elterjedt Szvjatoj Isztocsnyik (szent forrás) márkájú szénsavmentes ásványvíz három üres üvegét szedték össze, amelyből a politikus ivott. Mindez azt követően történt, hogy Kira Jarmis, Navalnij szóvivője a Twitteren közölte, az ellenzéki politikust megmérgezték, és az őt szállító repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban.

Beszámolója szerint rajta kívül még Georgij Alburov kutatórészlegének tagja, az FBK, valamint Vladlen Losz és Anton Tyimofejev tartózkodott a szobában. A palackokat kesztyűben szedték össze, amelyet a járványhelyzet miatt tartottak maguknál, és az eljárást videóra vették.

A szálloda egy alkalmazottja, aki mindezt a bejárati ajtóból figyelte, figyelmeztette őket, hogy a szálloda tulajdonában álló tárgyakat nem vihetnek el. Pevcsih szerint több más olyan dolgot is magukkal vittek, amelyhez Navalnij hozzáérhetett.

A nagy-britanniai állandó lakhellyel is rendelkező Pevcsihhel kapcsolatban a rendőrség múlt pénteken azt állította, hogy augusztus 20-án nem kívánt kérdésekre válaszolni, 22-én pedig Németországba repült. Az érintett ezzel szemben azt mondta, hogy a hatóságok nem keresték, és az orosz mobilja éjjel-nappal be van kapcsolva.

A proekt.media szerint Navalnij szobájának bejárata videómegfigyelés alatt állt. A felvételeket elvitték, de a portál nem írta meg, hogy kik. Korábban a területileg illetékes közlekedési rendőrség közölte, hogy átvizsgálta a Xander Hotelt és annak Velvet éttermét.

Jarmis szóvivő korábban azt állította, hogy a mérget abba a teába csempészhették bele, amelyet a politikus a tomszki reptér bécsi kávézójában fogyasztott el. (MTI)

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."