Már nyugat-ukrajnai városokat is támadnak az oroszok

  • narancs.hu
  • 2022. március 11.

Külpol

A Kárpátaljához közeli Ivano-Frankivszkot és az északnyugati Luckot bombázták.

Az Ukrajna ellen zajló háború az elmúlt órákban tovább gyűrűzött: számos olyan várost támadtak meg az oroszok, amelyek eddig még nem voltak célpontok.

Péntek reggel robbantásokat jelentettek az ország nyugatabbra eső városaiban is. Egy repülőteret és egy sugárhajtómű gyárat vettek célba az északnyugati Luckban. Dnyipróban – amely Közép-Kelet-Ukrajna egyik központja – egy ember meghalt légicsapásokban. Robbanásokat jelentettek a délnyugati Ivano-Frankivszkból is, ez a város nincs messze a magyarok lakta Kárpátaljától.

Péntek reggel három légicsapás sújtotta Dnyiprót, amely a Dnyeper folyó partján fekszik, egymillió lakosa van; a közép-kelet-ukrajnai város stratégiai fontosságú az oroszok számára. Mindezt a BBC közölte

A támadások egy óvodát, egy lakóépületet és egy kétszintes cipőgyárat találtak el. 

Oroszország eközben azt közölte: elfoglalta a stratégiailag fontos Volnovakha várost, amely az ostromlott Mariupol kikötővárostól északra található. 

Volodimir Zelenszkij elnök péntek reggeli videóbejelentkezésében cáfolta azokat az orosz állításokat, amelyek szerint vegyi fegyvereket vagy tömegpusztító fegyvereket fejlesztettek volna ki Ukrajnában. Arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország „a legszigorúbb szankciós választ” kapja, ha ilyen fegyvereket vetne be Ukrajna ellen. Kijelentette: az oroszok csak ürügyként találták ki ezeket, hogy igazolják a megszállást. Az ukrán elnök megjegyezte azt is, nagyon aggasztja, hogy Moszkva biológiai fegyverkezéssel és vegyifegyver-támadás előkészítésével vádolta meg országát. "Ha tudni akarod, mit terveznek az oroszok, figyeld meg, mivel vádolnak meg másokat" - mondta Zelenszkij. Hozzátette: számtalan példát láttak már erre Ukrajnában és a világ más részein.

Az Egyesült Államok korábban azt közölte, hogy Oroszország azon állítása, hogy Ukrajna ad otthont az Egyesült Államok által támogatott vegyifegyver-létesítményeknek, „hamis zászló”, amelynek célja, hogy igazolja Oroszország esetleges ilyen fegyverek használatát. Az ENSZ később – Oroszország kérésére – rendkívüli ülést tart, hogy megvitassák az állításokat.

Műholdfelvételek alapján szétszóródott a Kijev környékén veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj. A felvételek szerint az oroszok átcsoportosítják erőiket. A felvételekről a BBC azt írja, ezek szerint az orosz katonák lassan haladnak előre, és újra bevonultak az erdőkbe, miközben továbbra is Kijev felé nyomulnak. Hírügynökségi jelentések szerint az utóbbi 24 órában 5 km-rel közelebb kerültek az ukrán fővároshoz.

Az orosz csapatok a hírek szerint több ukrán várost is körülvettek. A katasztrófavédelem illetékesei figyelmeztetnek, hogy az ostromszerű taktika azt jelenti, hogy az olyan városok, mint Mariupol, kifogynak az élelmiszerből.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.