Már több mint száz ENSZ-munkatárs halt meg október 7-e óta a Gázai övezetben

  • narancs.hu
  • 2023. november 10.

Külpol

A Sifa kórház, amely alatt – az iraeli hadsereg szerint – a Hamász főhadiszállása van, bombázás alatt áll.  

Már több mint 100 ENSZ-dolgozó halt meg munka közben a Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború kitörése óta - közölte Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője pénteken az X-en.

„Le vagyok sújtva. Egy hónap alatt az UNRWA több mint 100 kollégájának halálát erősítették meg. Szülők, tanárok, ápolók, orvosok, segítők. Az UNRWA gyászol, a palesztinok gyászolnak, az izraeliek gyászolnak” – írta Philippe Lazzarini, aki ismételten humanitárius tűzszünetre szólított fel.

A nepszava.hu beszámolója szerint Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője pénteken bejelentette, hogy a Gázai övezet északi részében található Sifa kórház bombázás alatt áll,

a Gázai övezetben már 20 kórház vált teljesen működésképtelenné.

"Nem kaptunk még részletes tájékoztatást a helyzetről, de azt tudjuk hogy a Sifa kórház bombázás alatt áll" – közölte a szóvivő, hozzátéve hogy a helyszínen tartózkodó munkatársaik „nagyfokú erőszakról” számoltak be.

A szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász irányítása alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium szóvivője is megerősítette, hogy a kórházat izraeli légitámadás érte. A Reuters hírügynökség egy közösségi oldalakon megjelent videó hitelességét erősítette meg, amelyen a Sifa kórház területén több halott és sebesült, köztük több gyermek is látható.

Az izraeli média pénteken számolt be arról, hogy az ország hadseregének különleges erői a Sifa kórház körül tevékenykednek és harcolnak a terroristákkal. Eközben tankok és a gyalogsági erők, valamint csapatszállító páncélosok közelítik meg a Sifát és más kórházakat a Gázaváros szívében zajló harcok előrehaladásával.

Izrael azzal vádolja a palesztin szélsőségeseket, hogy polgári személyeket használnak élő pajzskánt, a Hamász főparancsnoki központját is a Sifa kórház alatt rendezte be.

Utóbbit információt az izraeli hadsereg, az IDF lehallgatott telefonbeszélgetésekkel bizonyította.

Nyitókép: Izraeli légitámadásban megsebesült gyermekek a gázai as-Sifa kórházban

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.