Már több mint száz ENSZ-munkatárs halt meg október 7-e óta a Gázai övezetben

  • narancs.hu
  • 2023. november 10.

Külpol

A Sifa kórház, amely alatt – az iraeli hadsereg szerint – a Hamász főhadiszállása van, bombázás alatt áll.  

Már több mint 100 ENSZ-dolgozó halt meg munka közben a Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború kitörése óta - közölte Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője pénteken az X-en.

„Le vagyok sújtva. Egy hónap alatt az UNRWA több mint 100 kollégájának halálát erősítették meg. Szülők, tanárok, ápolók, orvosok, segítők. Az UNRWA gyászol, a palesztinok gyászolnak, az izraeliek gyászolnak” – írta Philippe Lazzarini, aki ismételten humanitárius tűzszünetre szólított fel.

A nepszava.hu beszámolója szerint Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője pénteken bejelentette, hogy a Gázai övezet északi részében található Sifa kórház bombázás alatt áll,

a Gázai övezetben már 20 kórház vált teljesen működésképtelenné.

"Nem kaptunk még részletes tájékoztatást a helyzetről, de azt tudjuk hogy a Sifa kórház bombázás alatt áll" – közölte a szóvivő, hozzátéve hogy a helyszínen tartózkodó munkatársaik „nagyfokú erőszakról” számoltak be.

A szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász irányítása alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium szóvivője is megerősítette, hogy a kórházat izraeli légitámadás érte. A Reuters hírügynökség egy közösségi oldalakon megjelent videó hitelességét erősítette meg, amelyen a Sifa kórház területén több halott és sebesült, köztük több gyermek is látható.

Az izraeli média pénteken számolt be arról, hogy az ország hadseregének különleges erői a Sifa kórház körül tevékenykednek és harcolnak a terroristákkal. Eközben tankok és a gyalogsági erők, valamint csapatszállító páncélosok közelítik meg a Sifát és más kórházakat a Gázaváros szívében zajló harcok előrehaladásával.

Izrael azzal vádolja a palesztin szélsőségeseket, hogy polgári személyeket használnak élő pajzskánt, a Hamász főparancsnoki központját is a Sifa kórház alatt rendezte be.

Utóbbit információt az izraeli hadsereg, az IDF lehallgatott telefonbeszélgetésekkel bizonyította.

Nyitókép: Izraeli légitámadásban megsebesült gyermekek a gázai as-Sifa kórházban

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk