Már több mint százezer örmény hagyta el Hegyi-Karabahot

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 30.

Külpol

Az ENSZ missziót küld a humanitárius szükségletek felmérésére.

Szombatig szinte teljesen elhagyták a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, eddig örmény többségű Hegyi-Karabah területét az örmény lakók, akik anyaországukba távoztak – közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.

Hivatalos adatok szerint mintegy 120 ezer örmény élt az enklávéban a szakadár „köztársaság” hét elején bejelentett feloszlatása előtt. Úgy tűnik, Azerbajdzsán maradásra vonatkozó felhívásai nem jártak eredménnyel.

„Legfeljebb néhány száz köztisztviselő, segélymunkás, önkéntes és speciális igényű ember maradt, akik szintén távozni készülnek”

– írta Artak Beglarján volt karabahi jogvédő ombudsman az X-en (korábban Twitter), hozzátéve, hogy az információ nem hivatalos.

Az MTI beszámolója szerint az ENSZ bejelentette, hogy a hétvégén missziót küld Hegyi-Karabahba a humanitárius szükségletek felmérésére, annak ellenére, hogy a szervezetnek mintegy harminc éve nincs bejárása a térségbe. Csütörtökön az enklávé hatóságai elrendelték minden kormányzati intézmény 2024. január 1-jével történő feloszlatását, jelezve a több mint három évtizede önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaság fennállásának végét.

Néhány nap alatt a 120 ezer hivatalos lakos több mint 80 százaléka elhagyta otthonát a megtorlástól való félelem miatt, és elégette a holmiját, mielőtt csatlakozott volna a menekültek oszlopához. Ez a túlnyomórészt keresztény régió, amely a Szovjetunió felbomlásakor vált el a muzulmán többségű Azerbajdzsántól, több mint három évtizedig állt szemben Bakuval, amellyel több háborút vívott 1988 és 1994 között, valamint 2020 őszén.

(Címlapképünkön: Hegyi-karabahi örmény menekültek egy teherautó platóján utaznak az örményországi Szjunik tartományban lévő Kornidzor faluban létesített szükségtáborba 2023. szeptember 29-én. Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk