Medvegyev: Bátor lépés, hogy Orbán nem támogatja az orosz energia embargóját

  • narancs.hu
  • 2022. május 6.

Külpol

Moszkva rettenetesen elégedett a magyar miniszterelnökkel.

„Bátor lépés”, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem támogatja az orosz energiatermékekre vonatkozó uniós embargót – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pénteki Telegram-bejegyzésében az MTI beszámolója szerint. „Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki felkerült a Mirotvorec listájára, bátor lépést tett a hangtalan Európához képest. Elutasította, hogy támogassa az országa gazdaságára nézve pusztító energia-embargót és a vallási személyiségek (értsd: Moszkva és egész Oroszország pátriárkája és más ortodox hierarchiák) elleni őrült szankciókat” – írta a volt orosz elnök és kormányfő.

A Mirotvorec (Béketeremtő) egy ukrán nacionalista szervezet, amely „Ukrajna ellenségeit” listázza. Medvegyev úgy vélekedett, hogy „az uniós országok legértelmesebb vezetői belefáradtak abba, hogy csendben a szakadék felé haladjanak az egész sterilizált európai csordával együtt, amelyet az amerikai pásztor a vágóhídra vezet”.

„Meglátjuk, mit fog tenni az a pásztor. És persze azt is, hogyan viselkedik majd a nyájnak az a része, amelyik kész feláldozni magát a pásztor jóllakott életéért” – írta Medvegyev Joe Biden amerikai elnökre utalva.

Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarchátus egyházközi, a társadalmi és sajtókapcsolatok szinódusi osztályának vezetője, szintén a Telegramon, így kommentálta, hogy a magyar kormányfő állást foglalt Kirill pátiárka és az orosz ortodox egyházvezetés uniós szankciós listára való tétele ellen: „Vannak értelmes politikusok, akik képesek józanul és stratégiailag gondolkodni”.

A magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót, kijelentve: az felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával. Azt is elmondta, Magyarország nem támogatja, hogy orosz egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek, „mert ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, az pedig szent és sérthetetlen”.

Mindeközben az Európai Bizottság péntek reggeli tárgyalásán az hangzott el, hogy Magyarország, Csehország és Szlovákia további engedményeket kapna, hogy az embargós szabályozáshoz igazodjon, illetve, hogy fejlessze olaj-infrastruktúráját – azért cserébe, hogy ne vétózza meg az orosz olaj vásárlását érintő uniós szankciót. Az engedmények értelmében Magyarország és Szlovákia egy évvel a korábbi ajánlatnál tovább, 2024 végéig vehetne orosz olajat, Csehország pedig valamivel rövidebb ideig, 2024 júniusáig.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk