Európai Bizottság: 2024 végéig vehetne még orosz olajat Magyarország

  • narancs.hu
  • 2022. május 6.

Külpol

Erről a pénteki egyeztetésen volt szó a Reuters értesülései szerint.

Amint arról beszámoltunk, új Oroszország elleni szankciós csomagot jelentett be szerda reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Von der Leyen az Európai Parlamentben tartott beszédében közölte, az Európai Unió országai hat hónapon belül felhagynak az orosz nyersolaj importjával, az év végéig pedig a finomított termékek behozatalával is. Úgy fogalmazott, ez egy teljes importtilalom lesz az orosz olajra, tengeri és vezetékes szállításra, nyers- és finomított olajra is. „Nem lesz könnyű. Néhány tagország erősen függ az orosz olajtól. De dolgoznunk kell rajta” – tette hozzá az elnök.

Csütörtökön a HVG számolt be róla, hogy a magyar kormány elutasítja az olajembargó tervét. Ezt Orbán Viktor meg is írta Ursula von der Leyennek, a magyar miniszterelnök levelében egyebek mellett azt írja: „Ha a bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy elfogadják javaslatát, felelősséget kell vállalnia történelmi hibájáért.” Péntek reggeli szokásos rádióinterjújában pedig úgy fogalmazott Orbán, hogy a javaslat „felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával”.

A szerdai tárgyaláson a magyar és a szlovák kormánynak felajánlották, hogy ha nem vétózzák meg a javasolt szankciót, akkor 2023 végéig ennek a két országnak továbbra is engedélyezett lenne az orosz olaj beszerzése. Ugyanakkor Pozsony 2025-ig kért haladékot, a magyar kormány pedig azt követelte, hogy a vezetékes olajat vegyék ki a szankciós csomagból.

A Reuters értesülései szerint a péntek reggeli tárgyalásokon az hangzott el, hogy Magyarország, Csehország és Szlovákia további engedményeket kapna, hogy az embargós szabályozáshoz igazodjon, illetve, hogy fejlessze olaj-infrastruktúráját.

Az engedmények értelmében Magyarország és Szlovákia egy évvel a korábbi ajánlatnál tovább, 2024 végéig vehetne orosz olajat, Csehország pedig valamivel rövidebb ideig, 2024 júniusáig.

A többi tagállamnak a szankciós csomag elfogadásától hat hónapja lenne az orosz olajbeszerzések leállítására. Amint a Reuters egyik forrása fogalmazott, Magyarország és Szlovákia mindössze az oroszországból történő EU-s olajbeszerzés 6 százalékát adja, vagyis a nekik felajánlott könnyítésekkel együtt is egy nagyon erős lépés lenne a csomag elfogadása az unió részéről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk