„Majd meglátjuk”: Trump verhetetlen tervvel készül a nagy találkozásra Putyinnal

  • narancs.hu
  • 2018. június 30.

Külpol

Semmi kétség: új Helsinki készül.

„Majd meglátjuk” – válaszolta a kíséretében lévő újságíróknak az Air Force One elnöki különgépen, amellyel az amerikai elnök New Jerseyben lévő bedminsteri golfklubjába utazott pénteken.

Trump több fontos kérdésről nyilatkozott. Azt mondta, „mindent szóba hozok” a finn fővárosban, Helsinkiben július 16-ra tervezett amerikai–orosz csúcstalálkozón. Így állítólag megvitatni tervezi Vlagyimir Putyinnal a 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozás ügyét is. De hozzátette, „nem akarunk bárkit is a választásokkal macerálni”.

Oroszország eddig még minden alkalommal cáfolta, hogy beavatkozott volna az amerikai választási folyamatba, Donald Trump pedig mindig következetesen kitartott amellett, hogy „nem volt összejátszás” kampánycsapatának munkatársai és orosz tisztségviselők között annak érdekében, hogy ő arasson győzelmet az elnökválasztáson demokrata párti vetélytársával, Hillary Clintonnal szemben.

A várható amerikai–orosz csúcstalálkozó témáiról Trump kifejtette, hogy a Krím ügye mellett Ukrajnáról és Szíriáról is tárgyal majd az orosz elnökkel. Úgy fogalmazott, nincs ellenére, hogy jó viszonyt alakítson ki Oroszországgal és Kínával, nem látja, hogy ez „problémát” jelentene. „Talán a világ megnyugodhat, és beszélhetnénk néhány olyan dologról, amit Obama veszni hagyott.” Trump szerint ugyanis a Krím félszigeten történtekért az előző amerikai elnököt, Barack Obamát terheli a felelősség. „Obama elnök tette lehetővé, hogy ez megtörténhessen” – fogalmazott Trump.

(MTI)

Neked ajánljuk