Illiberális tempó: megsértette Erdogant? Mehet a börtönbe

  • MTI
  • 2019. június 28.

Külpol

A fő ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) Isztambul tartományi elnöke, Canan Kaftancioglu ellen Erdogan török elnök megsértése miatt kezdődött per péntek délelőtt az isztambuli igazságügyi palotában.

A kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) Isztambuli tartományi elnökét „a Török Köztársaság nyilvános megvetésével", „köztisztviselő megsértésével", „gyűlöletkeltéssel és ellenségeskedésre szítással", valamint „terrorpropagandával" vádolják.

Az ügyészség 4 év 10 hónaptól 17 évig terjedő börtönbüntetést kért Kaftancioglura. A vád alapját a közösségi médiában megtalálható 2012 utáni bejegyzések képezik, melyek kormányellenes tüntetésekkel és korrupciós botrányokkal kapcsolatosak.

false

 

A politikus ügyvédei szerint egyes bizonyítékok „hamis bejegyzések”, amelyeket számítógépek generáltak. Ercen Erdem, a CHP elnökhelyettese helyszíni sajtótájékoztatót tartott és elmondta, hogy ez és az ehhez hasonló perek koncepciós, politikai perek, melyek az igazságba vetett bizalmat rombolják le. „Veszíteni fognak, akik az ellenzék elfojtására fegyverként akarják használni az igazságszolgáltatást" – fogalmazott.

Erdem a kormánypártnak címezve feltette a legfontosabb kérdést, miszerint bosszút állnak-e azért, mert a CHP jelöltje nyerte a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választást, amiben Kaftancioglu-nak is nagy szerepe volt.A tárgyalást egy óra után berekesztették és július 18-ra napolták el. Kaftancioglu beszédet tartott utána és kijelentette, hogy egyeseket zavar, hogy Isztambulban „fellobbant a remény lángja”.

A CHP színeiben induló Ekrem Imamoglut a vasárnapi megismételt szavazáson nagy arányú fölénnyel nyerte a főpolgármester-választást. 15 év után ez az első olyan választás, amikor az Erdogan vezette, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elveszítette Isztambul vezetését.

Figyelmébe ajánljuk