Megérkezett Kijevbe Macron, Scholz és Draghi

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Külpol

Az Európai Bizottság pénteken határoz arról, javasolja-e a tagjelölt státuszt Ukrajnának.

Az ukrán fővárosba érkezett Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő – közölte csütörtökön a francia elnöki hivatal. 

A három vezető Lengyelországban szállt különvonatra. Macron, Scholz és Draghi "éjszakai" találkozót tartott a délkelet-lengyelországi Rzeszowban, ahol nemzetközi repülőtér található, mielőtt tovább utaztak Kijevbe – jelentette a ZDF német köztelevízió.

Ukrajnai h?bor? - Draghi, Scholz ?s Macron

 
Mario Draghi olasz kormányfő, Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő egy vasúti kocsiban útban Lengyelországból Ukrajnába.
Fotó: MTI/EPA/AFP POOL/Ludovic Marin

A látogatás megszervezése hetekig tartott, mivel a politikusok igyekeztek leküzdeni a háborúra adott válaszukkal kapcsolatos ukrajnai kritikákat.

Kijev bírálta Franciaországot, Németországot és kisebb mértékben Olaszországot is, mert szerinte késlekedtek az országnak nyújtott támogatásokkal. Azzal vádolta őket, hogy lassan szállítanak fegyvereket, és hogy saját jólétüket Ukrajna szabadsága és biztonsága elé helyezik.

Olaf Scholz német kancellár érkezésekor Berlin folyamatos támogatásáról biztosította Ukrajnát. Kifejtette, "nem csak szolidaritást akarunk tanúsítani, hanem biztosítani akarjuk Ukrajnát arról, hogy az általunk szervezett segítség – a pénzügyi és a humanitárius folytatódik, a fegyverek terén ugyanúgy". A támogatás addig folytatódik, amíg szükséges – tette hozzá.

Úgy vélekedett az Moszkvával szemben bevezetett uniós szankciók hozzájárulnak ahhoz, hogy Oroszország feladja tervét és kivonja csapatait – "mert ez a cél".

Macron érkezés után azt mondta, hogy "ez egy fontos pillanat. Az egység üzenetét küldjük az ukránoknak".

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most kerül sor a látogatásra, a francia elnöki hivatal egyik tisztviselője azt mondta, úgy gondolták, hogy a legjobb, ha közvetlenül a jövő heti EU-csúcs előtt teszik meg, amelyen az ukrán csatlakozás kérelemről is szó lesz.

Az Európai Bizottság pénteken határoz arról, hogy javasolja-e tagjelölt státusz megadását Ukrajnának, de a kérdésben a tagállamoké a döntő szó.

(MTI)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk