Megvertek egy lengyel újságírót Mianmarban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. március 12.

Külpol

Katonák tartóztatták le, a dpa hírügynökség azóta sem tudott kapcsolatba lépni vele.

 

Letartóztatták Mianmarban a dpa-nak dolgozó lengyel újságírót, Robert Bociagát, akit bántalmaztak is – jelentette pénteken a dpa.  A német hírügynökség helyi hírportálok csütörtöki írásaiból tudja, hogy a 30 éves kollégát katonák vették őrizetbe a kelet-mianmari San állam székhelyén, Taundzsíban csütörtökön. Bántalmazták is, megsérült.

A dpa-hoz eljutott egy felvétel, amelyen Bociaga katonák gyűrűjében látható, ahogy védeni próbálja magát a kezével. Kapcsolatba lépni még nem tudtak vele. „Robert Bociaga letartóztatása és a vele szembeni állítólagos rossz bánásmód mélyen felkavaró. Rendkívül aggódunk kollégánkért” – mondta Sven Gösmann, a dpa főszerkesztője. Lengyelország thaiföldi konzulátusa megpróbál segíteni az újságírónak, informálódik egészségi állapotáról és arról, miért tartják fogva. 

Korábban más külföldi újságírókkal szemben is fellépett a rezsim Mianmarban. Egy bíróság pénteken meghosszabbította az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség tudósítójának előzetes fogva tartását. Őt a múlt hónapban tartóztatták le, amikor tudósított a mianmari puccs elleni tüntetésekről. Ha bűnösnek találják, három év börtönre ítélhetik. A 32 éves Thein Zaw egyike annak a kilenc újságírónak, akit február 27-én őrizetbe vettek Rangunban, az ország legnagyobb városában.

Mianmarban rendszeresen tüntetnek, amióta a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

 

Figyelmébe ajánljuk