Milliós jutalmakat adtak a banknál a csőd után

  • narancs.hu
  • 2023. március 19.

Külpol

A Silicon Valley Bank brit részlegénél 6-8 milliárdos bónuszalapból osztogattak a múlt héten.

A nemrég csődbe ment kaliforniai Silicon Valley Bank (SVB) brit részlegének dolgozói a napokban milliós jutalmakat kaptak – tudta meg a Sky News.

A 209 milliárd dolláros, tehát körülbelül 75 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel rendelkező SVB március 9-én jelentette be, hogy csődbe ment, és ez globális bankpánikot okozott – erről így írt a Sky News mostani cikkét is szemléző Telex. 

A techcégekkel és befektetőkkel kapcsolatban álló szilícium-völgyi pénzintézet brit részlegét március 13-án szimbolikus, egyfontos áron megvette a brit HSBC bank, megszerezve több mint háromezer ügyfél 6,7 milliárd font értékű betétjét, a pénzintézet pedig nem vált fizetésképtelenné.

E mentőakció után a megvásárolt részleg több millió fontnyi prémiumot osztott szét a felsővezetők és a dolgozók között, és ezt a kifizetést az új tulajdonos, a HSBC is jóváhagyta, pedig még az előző vezetés idején határoztak róla.

A Sky News 15-20 millió forintos, nagyjából 6-8 milliárd forintos bónuszalapról tud, amelyből fizették a jutalmakat. Az nem derült ki, hogy a brit SVB-nél dolgozó mintegy 700 fő között hogyan oszlottak meg a bónuszok. 

Az ügyben megszólalt Ian Stuart, a HSBC vezérigazgatója. Azt mondta „meg akartuk tartani azokat az embereket, akik az ügyfeleket támogatják. Azért tartottuk tiszteletben ezeket a korábban megállapított kifizetéseket, hogy elismerjük a szakértelmüket és bizonyítsuk az SVB UK iránti bizalmunkat”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk