1848 márciusát, a demokráciát ünneplik Berlinben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 19.

Külpol

Ott március 18-án tört ki a forradalom. A magyar intézet is ünnepel.

Korhű utcai barikáddal, a szabadság és a demokrácia témája köré szervezett programok sorával, és a magyar kulturális intézet révén a pesti Pilvax Kávéház modern változatával emlékeznek a hétvégén Berlinben az 1848. március 18-i forradalomra.

Az 1848-as nemzeti és polgári szabadságmozgalmak – a népek tavasza – poroszországi eseményeinek 175. évfordulójára húsznál is több rangos kulturális intézmény összefogásával szervezték meg a Berlini hétvége a demokráciáért (Berliner Wochenende für die Demokratie) elnevezésű rendezvénysorozatot, amelyet Frank-Walter Steinmeier államfő és Franziska Giffey kormányzó polgármester nyitott meg a több mint 250 halálos áldozatot követelő összecsapások egyik helyszínén, a belvárosi Friedrichstraße és a Jägerstraße sarkán felállított korhű barikádnál.

A szövetségi elnök kiemelte, hogy a Berlinben és sok más német városban kibontakozott mozgalmak nagyban meghatározzák a mai Németország berendezkedését, a sajtószabadság és a véleményszabadság, a gyülekezési jog, az egyéni szabadságjogok összes formája mind-mind ebből a korszakból ered.

A berlini forradalmárok véráldozata azt is megmutatja, hogy „a demokráciának mindenekelőtt elkötelezett polgárokra van szüksége”, akik „kiállnak és megvédik a demokráciát” – mondta Frank-Walter Steinmeier.

Franziska Giffey, a tartományi rangú főváros vezetője rámutatott, hogy az önkény és az elnyomás ellen nemcsak férfiak lázadtak fel, hanem nők is.  A rájuk való emlékezés arra is felhívja a figyelmet, hogy más országokban a jelenkorban is ugyanazokért az értékekért küzdenek, mint 175 éve Berlinben, ezt mutatja a többi között az iráni tüntetések példája.

A szabadságjogokat, törvény előtti egyenlőségeket és egységes német népképviseletet követelő mozgalom forradalmának jelenkori vonatkozásairól a német történelmet globális összefüggések között vizsgáló Humboldt Forumban, az egykori uralkodói székhely és keletnémet parlament helyén átértelmezve újjáépített városi kastélyban tartották a legtöbb rendezvényt. Bemutatták például Jean Genet Cselédek című darabját felnőtteknek szóló bábszínházi produkció formájában, és a szabadságról szóló dalokból válogatott DJ-szettel lépett fel Yuriy Gurzhy, a Magyarországon Gryllus Dorka és Wahorn Simon közreműködése révén is ismert legendás berlini RotFront Emigrantski Raggamuffin kollektíva alapító tagja.

A programsorozatba a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) is bekapcsolódott. A Berlin központjában, a Humboldt Forumtól alig pár száz méterre álló neobauhaus épületének földszintjén a pesti Pilvax Kávéház modern változata várja a látogatókat egészen júniusig.

A Club 1848 – Gyere be, maradj itt (Club 1848 - Komm rein, bleib hier) címet viselő, bejárható és interakcióra késztető installáció feleleveníti a fiatal pesti értelmiségiek találkozóhelyét, akik ötleteikkel és írásaikkal előrelendítették Magyarország fejlődését a 19. század közepén – áll a CHB közleményében.

Így a látogatók megismerkedhetnek Petőfi Sándor munkásságával, a korszak magyarországi és európai eseményeivel, „és közben saját korunk társadalmi igényeire is reflektálhatnak”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk