Nagy vasúti csomópontot foglaltak el az oroszok

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. május 28.

Külpol

A húszezres Liman város volt Donyec megye utolsó nagyobb települése, amelyben még tartották magukat az ukránok.

A Donyec-medencében fekvő Liman teljes mértékben orosz fennhatóság alá került – írja az MTI az orosz védelmi minisztérium szombati bejelentése alapján.

„A Donyecki Népköztársaság népi milíciái és az orosz haderő közös műveleteinek nyomán Liman városa teljes egészében felszabadult az ukrán nacionalisták uralma alól” – olvasható az orosz védelmi minisztérium szombati közleményében. A kommüniké ezzel megerősítette a donyecki szakadárok péntek esti bejelentését.

A körülbelül húszezer lelket számláló Liman vasúti csomópont, a kelet-ukrajnai két nagyváros, Szlovjanszk és Kramatorszk felé vezető úton fekszik, s az orosz haderő és a donyeci szakadárok napokkal ezelőtt bekerítették. Ez volt az utolsó nagyobb település Donyec megyében, amely még az ukrán fegyveres erők kezén volt.

Az ukrán hadsereg vezérkari főnöksége szombaton reggel kiadott jelentésében már jelezte, hogy „heves harcok” zajlanak a Limantól délre eső két kisváros, Ozerne és Dibrova környékén is, valamint Liman belvárosában.  

Ukrajnai h?bor?

 
Ukrán katona bunkerben a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében 2022. május 28-án. Fotó: MTI/EPA
 

 A brit katonai hírszerzés szombati – egyébként naponta közzétett – Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy „Liman stratégiailag fontos, mert nagy vasúti csomópont, és hozzáférést biztosít a Sziverszkij folyó felett áthaladó fontos vasútvonalhoz és hidakhoz”.

A brit hírszerzés értékelése szerint az orosz haderő a következő napokban elsődleges feladatának valószínűleg a Sziverszkij folyón való átkelést tekinti.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk