NATO-főtitkár: Beszéltem Orbánnal, Svédország a közeljövőbe NATO-tagország lesz

  • narancs.hu
  • 2024. február 8.

Külpol

A magyar miniszterelnök megint megígérte, hogy megszavazzák a skandináv ország csatlakozását. 

Orbán Viktor biztosította Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, hogy a magyar Országgyűlés hamarosan elfogadja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét – mondta el a főtitkár egy szerdai brüsszeli sajtótájékoztatón, írja a Telex

A Washington Post újságírója azt kérdezte, hogy NATO-szövetség meg tud-e bízni Magyarországban azok után, hogy többszöri ígéret ellenére is Magyarország az utolsó NATO-tagország, amelyik még nem hagyta jóvá a csatlakozást.  

„Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel, és nagyon világossá tette, hogy határozottan támogatja Svédország NATO-tagságát. Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az volt az üzenet, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról. Tehát arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz”

– mondta Stoltenberg.

A Washington Post újságírója megemlítette, hogy egyes amerikai törvényhozók keményebb intézkedéseket, esetleg szankciókat és a vízumszabályok módosítását javasolták Magyarországgal szemben. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója ezzel kapcsolatban azt mondta: „nem fogok konkrét fenyegetéseket vagy találgatásokat megfogalmazni arról, hogy milyen lépéseket tennénk a jövőben, de természetesen ebben a kérdésben sem végtelen a türelmünk. Tehát továbbra is gondosan figyelni fogjuk a helyzetet, de reméljük, hogy a közeljövőben konstruktív megoldás születik ebben a kérdésben.”

Az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülésén sem szavazta meg Svédország NATO-csatlakozását, ugyanis az ülésre egyetlen kormánypárti képviselő sem ment el. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.