NATO-főtitkár: Itt az ideje, hogy a még hiányzó tagországok is ratifikálják a finn és a svéd NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2023. február 28.

Külpol

Stoltenberg szerint már most is elképzelhetetlen, hogy a NATO ne reagálna, ha valamelyik országot fenyegetés érné.

Itt az ideje, hogy a még hiányzó tagországok is ratifikálják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását és teljes mértékben befogadják az észak-atlanti szövetségbe a két észak-európai országot – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Helsinkiben. 

A Telex beszámolója szerint a NATO-főtitkár Sanna Marin finn kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, a Törökországgal folytatott egyeztetéseken sikerült haladást elérni, és a jövő héten tárgyalást folytatnak majd Brüsszelben a török, a svéd és a finn kormány képviselői. Stoltenberg szerint egyébként a két ésazk-európai ország

„már most sokkal jobb helyzetben van, mint a jelentkezésük előtt, mert elképzelhetetlen, hogy a NATO ne reagálna abban az esetben, ha valamilyen fenyegetés érné Svédországot vagy Finnországot.”

Sanna Marin megjegyezte, még a magyar parlamentnek is ratifikálnia kell a NATO-bővítést, amelyet a magyar kormány – a finn miniszterelnök szavai szerint – támogatásáról biztosított, a jóváhagyáshoz pedig nem támasztott feltételeket. Stoltenberg Magyarországgal kapcsolatban azt mondta, reméli, Budapesten „gyorsan” zöld jelzést kaphat az ügy. 

A NATŐ-főtitkár arról is beszélt, hogy a tagállamok között egyetértés van arról, hogy Ukrajna „hosszú távon” a szövetség tagja lesz, de jelenleg egyelőre Kijev Oroszországgal szembeni támogatására fókuszálnak.

Svédország és Finnország még 2022. június végén jelezte a NATO-nak, hogy csatlakoznának a katonai szövetséghez. Ennek jóváhagyásához mind a harminc tagország, köztük Magyarország támogatása is kell. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában arról beszélt, elvi alapon támogatni kell, és erre kérte is a Fidesz-frakciót, de a balatonfüredi frakcióülésen vita alakult ki a kérdésben, ezért parlamenti tárgyalódelegációt küldenek a két országba. Az országgyűlés várhatóan a tavaszi ülésszakasz harmadik napján, március 1-jén tárgyalja majd a két ország NATO-hoz történő csatlakozását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk