Navalnij már az ügyvédjével sem találkozhat

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Külpol

Egy bizottság úgy találta, az orosz ellenzéki politikus a börtönből is folytatja „bűnös tevékenységét”.

„Megállapítást nyert, hogy ön folytatja bűnös tevékenységét, közvetlenül a börtönből követ el bűncselekményeket. A bűntársaival pedig az ügyvédjén keresztül tartja a kapcsolatot” – hallhatta az Oroszországban bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij, amikor a minap egy bizottság elé állították.

Az esetről a 444 számol be.

A politikus erről a Twitteren ír – ezek szerint így tarthatja a kapcsolatot a külvilággal.

A meghallgatáson a kérdésére, milyen bűncselekményeket követ ő el a bizottság szerint, azt a választ kapta, hogy az titkos információ, nem árulhatják el. Csak annyi tartozik rá, hogy ezentúl nem találkozhat személyesen az ügyvédjével.

A rendelkezés értelmében hivatalos levélben tárgyalhatnak. Az ügyvéd levele három napon belül el fog hozzá jutni, az ő küldeményei is három napon belül kijuthatnak a börtönből. 

 

Az orosz ellenzéki politikus legutóbb két hete számolt be arról, mi minden történt vele bebörtönzése óta. 

Azt írja többek között, hogy megmérgezésével kapcsolatban nem indult büntetőeljárás, sem hivatalos vizsgálat. Az orosz hatóságok kétféle álláspontot is hangoztatnak: „Navalnijt nem novicsokkal mérgezték meg, magától esett kómába”, illetve „Navalnijt novicsokkal mérgezték meg, bár nem mi voltunk, hanem provokációként a nyugati titkosszolgálatok voltak”.

Navalnij állítja, hogy FSZB-tisztek próbálták őt eltenni láb alól a méreggel, és az elkövetők közül senkit sem állítottak bíróság elé. Egyedül Konsztantyin Kudrjavcevvel szemben indult eljárás. Ez az a vegyész, aki telefonon beszélt Navalnijjal a merénylet részleteiről. Ő azonban eltűnt, Navalnij szerint megölhették. „A rendszer levetett minden álcát, és 2021 január végére fenntartások nélkül teljesen elnyomóvá és tekintélyelvűvé vált. Ez történik, ha sikertelenül kensz be néhány alsónadrágot novicsokkal” – zárta augusztus végén nyilvánosságot kapott írását Navalnij.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk