Navalnij már az ügyvédjével sem találkozhat

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Külpol

Egy bizottság úgy találta, az orosz ellenzéki politikus a börtönből is folytatja „bűnös tevékenységét”.

„Megállapítást nyert, hogy ön folytatja bűnös tevékenységét, közvetlenül a börtönből követ el bűncselekményeket. A bűntársaival pedig az ügyvédjén keresztül tartja a kapcsolatot” – hallhatta az Oroszországban bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij, amikor a minap egy bizottság elé állították.

Az esetről a 444 számol be.

A politikus erről a Twitteren ír – ezek szerint így tarthatja a kapcsolatot a külvilággal.

A meghallgatáson a kérdésére, milyen bűncselekményeket követ ő el a bizottság szerint, azt a választ kapta, hogy az titkos információ, nem árulhatják el. Csak annyi tartozik rá, hogy ezentúl nem találkozhat személyesen az ügyvédjével.

A rendelkezés értelmében hivatalos levélben tárgyalhatnak. Az ügyvéd levele három napon belül el fog hozzá jutni, az ő küldeményei is három napon belül kijuthatnak a börtönből. 

 

Az orosz ellenzéki politikus legutóbb két hete számolt be arról, mi minden történt vele bebörtönzése óta. 

Azt írja többek között, hogy megmérgezésével kapcsolatban nem indult büntetőeljárás, sem hivatalos vizsgálat. Az orosz hatóságok kétféle álláspontot is hangoztatnak: „Navalnijt nem novicsokkal mérgezték meg, magától esett kómába”, illetve „Navalnijt novicsokkal mérgezték meg, bár nem mi voltunk, hanem provokációként a nyugati titkosszolgálatok voltak”.

Navalnij állítja, hogy FSZB-tisztek próbálták őt eltenni láb alól a méreggel, és az elkövetők közül senkit sem állítottak bíróság elé. Egyedül Konsztantyin Kudrjavcevvel szemben indult eljárás. Ez az a vegyész, aki telefonon beszélt Navalnijjal a merénylet részleteiről. Ő azonban eltűnt, Navalnij szerint megölhették. „A rendszer levetett minden álcát, és 2021 január végére fenntartások nélkül teljesen elnyomóvá és tekintélyelvűvé vált. Ez történik, ha sikertelenül kensz be néhány alsónadrágot novicsokkal” – zárta augusztus végén nyilvánosságot kapott írását Navalnij.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.