„Ne aggódjatok” – üzente a bebörtönzött újságírónő

  • narancs.hu
  • 2024. március 30.

Külpol

Antonyina Favorszkaját akkor vették őrizetbe, amikor virágot vitt Navalnij sírjára. Oroszországban márciusban hat újságírót tartóztattak le.

Szélsőséges csoporttal való együttműködés címén indítottak eljárást Oroszországban Antonyina Favorszkaja ellen, aki évekig tudósított Alekszej Navalnij pereiről is – írja a Guardian híre alapján a hvg.hu.

Az újságírónőt március 17-én vették őrizetbe a rendőrök, amikor virágot vitt Alekszej Navalnij sírjára. A hatósággal szembeni engedetlenséggel gyanúsították, emiatt tíz napig volt előzetes letartóztatásban. Ahogy ez az idő letelt, közölték vele, hogy új eljárást indítottak ellene, és hogy ameddig az a nyomozás tart – május 28-ig biztosan –, nem kapja vissza a szabadságát.

A hatóságok szerint anyagokat gyűjtött, videót, kiadványt készített és szerkesztett egy szélsőséges csoport számára – ez alighanem Navalnij korrupcióellenes alapítványa, amelyet az orosz hatóságok így minősítenek. Ha a vád bebizonyosodik a bíróság előtt, Favorszkaja akár hat év börtönt is kaphat. 

Kira Jarmysh, Navalnij szóvivője közölte, Favorszkaja nem tett közzé semmit a Navalnij-alapítvány oldalain, különben pedig most egy újságírót vádolnak olyasmivel, ami normális körülmények között a munkája.

 

Az alábbi bejegyzés Favorszkaja oldalán egy ismerősétől még arról szólt március 19-én, hogy az újságírónő üzeni, a körülményekhez képest jól van; mindenkinek, aki követi a sorsát, megköszöni, hogy törődik vele, és arra kéri a támogatóit, ne aggódjanak. Aki úgy gondolja, hogy eljönne a tárgyalására, azt várja a moszkvai városi bíróságra.

 A pénteki tárgyalást azonban zárttá minősítette a bíróság a nyomozók kezdeményezésére. Favorszkaja és ügyvédje tiltakozott emiatt, mondván, a sajtónak tudnia kell, mi zajlik, mivel vádolják őt.

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet szerint Favorszkajával együtt márciusban Oroszország-szerte hat újságírót vettek őrizetbe.

A címlapkép forrása Favorszkaja Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk