Nem adjuk ki a katonakorú menekülteket Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 10.

Külpol

Ahogy Ausztria sem. Lengyelország igen.

Lengyelország kiadja az ukrán hatóságoknak a hadköteles korú ukrajnai menekült férfiakat, akik 2022. február 24. óta illegálisan elhagyták a megtámadott országot.

Ausztriában azonban a bíróság elutasította ezt az ukrán kérést. Nyugati szomszédunknál a hírek szerint mintegy 14 ezer 18 és 54 év közötti ukrajnai férfi tartózkodik.

Az atv.hu kérdésére válaszolva Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap azt nyilatkozta, hogy ebben az ügyben Magyarország is így jár el.

A magyar állam nem vizsgálja egyetlen Ukrajnából érkezett menekült esetében sem, hogy hadkötelesnek számít-e a hazájában.

„Minden Ukrajnából menekült Magyarországon szabad ember, aki szabadon eldöntheti, hogy marad itt, továbbmegy Nyugatra, vagy – ha ő úgy dönt –, visszamegy – nyilatkozta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. – Minden Ukrajnából menekült Magyarországon biztonságban van. Sem őt, sem adatait nem adjuk ki!”

Az ukrajnai menekültek fogadását Magyarország eddigi történetének legnagyobb humanitárius akciójaként kommunikálja a kormány, a befogadás és a megsegítés feltételei azonban nemrég változtak

Azzal, hogyan telnek az ukrajnai menekültek hétköznapjai, és milyen adminisztratív nehézségekkel szembesülnek néha, ez a cikkünk foglalkozik:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

An American Hero

  • - ts -

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.