Tízezer forintokat spórol az ukrán menekültek támogatásán a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 2.

Belpol

Miközben a magyar kormány előszeretettel hangoztatja, mennyi ukrán menekültet fogadunk be és tartunk el, az önkormányzatok támogatását is megvágja.

Hiába jelentette ki Szentkirályi Alexandra jó egy évvel ezelőtt, hogy az ukrajnai menekültek megsegítése „Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója”, a kormány most szigorított a menekültek lakhatási támogatásán. Most már csak azok jogosultak rá, akiknek a családjában van gyerek, terhes nő vagy 65 év feletti személy – vette észre Hadházy Ákos.

Nemcsak a jogosultak körét szűkítette a kormány, hanem sebtében az összeget is csökkentette. Budapesten például 80 ezer forint, de a „falusi CSOK-ra“ jogosult kistelepüléseken 120 ezer forint ez a pénz, ami – miként Hadházy megjegyzi – „pont a fordítottja annak, mint ami a lakásárak miatt logikus lenne.”

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás azt is rögzíti, hogy csökkentik az önkormányzatok menekültek után igénybe vehető támogatását is.

„A Magyarországra érkezett menekültek ellátását az első naptól kezdve civilek, egyházi személyek, lelkes önkéntesek oldották meg, az állam csak késve és inkább csak mutatóba szállt be. Most pedig még azt a keveset is megvonják tőlük, amit eddig adott a költségvetés. Más lehetőség nem nagyon marad tehát számukra, mint tovább állni. Amúgy sem jó Magyarországon ukrán az lenni, a kormánypropaganda megtette a hatását, erre fogékony honfitársaink részéről sok inzultus éri a menekülteket” – kommentálta a rendeletet Hadházy Ákos.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk