Nem hátrálnak meg a romániai tanárok

Külpol

Folytatódik a pedagógusok sztrájkja Romániában, nem vezetett eredményre a kormány és a szakszerveztek közti egyeztetés.

Jövő héten folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása Romániában. A kormány vasárnapi, bérpótlékokra tett ígéretét nem fogadták el a tanügyi szakszervezetek, mondta Marius Nistor szakszervezeti vezető. A bejelentés nem jelent lényegi változást a korábbi ajánlatokhoz képest, amelyeket már visszautasítottak a szakszervezetek. 

 Az ajánlat szerint az oktatásban dolgozók októberben 1500 lej (112 ezer forint) bérpótlékban részesülnek. Emellett a didaktikai és kisegítő személyzet júniusban 1000 lej (75 ezer forint) bérpótlékot is kapna. Ily módon összesen 273 532 alkalmazottnak nőne a bére, az intézkedés pedig 723 millió lej (54,4 milliárd forint) terhet jelent, melynek több mint felét uniós alapokból, a többit az állami büdzséből biztosítanák. Ehhez hozzáadódik még újabb 330 millió lej (24,7 milliárd forint), amelyet a kisegítő személyzet - portások, takarítónők, stb. - béremelésére fordítanak egy pénteken jóváhagyott kormányhatározat értelmében. Ez összesen 1,23 milliárd lej (92,1 milliárd forint)," - idézte a kormányszóvivőt az Agerpres hírügynökség. Hétfőn Marius Budai munkaügyi miniszter megkezdi az egyeztetéseket a tanügyi, majd az egészségügyi és a többi érintett szakszervezet képviselőivel az új közalkalmazotti bértörvény tervezetéről, tette hozzá.

 Romániában hétfő óta sztrájkolnak a pedagógusok, akik utcai demonstrációkon követelnek legalább 25 százalékos bérfejlesztést, valamint törvényi garanciát arra, hogy béreiket a továbbiakban az infláció mértékében emeli a kormány. Munkaügyi konfliktust jelentett be a több mint százezer tagot képviselő Sanitas egészségügyi szakszervezet is, és hétfőn a Román Vasúttársaság (CFR) alkalmazottai is a szállításügyi minisztérium székháza elé vonulnak "a hatékonyságot elősegítő" béreket követelve. 

Kedden a Bukarestbe tervezett nagyszabású tiltakozóakcióra húszezer pedagógust várnak, de más városokban is lesznek megmozdulások. Nistor szerint attól sem zárkóznak el, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások sikertelensége esetén a pedagógusok bojkottálják az év végi vizsgáknak - a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának és a középiskolát végzők érettségijének - a megtartását. A Ciuca-kabinet alig emelte a bérpótlékokat, vagy csupán átkeresztelte az eddigieket, pedig a pedagógusok valós béremelést várnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk