Nem talál koalíciós partnert a szélsőjobboldali FPÖ az osztrák választások után

  • narancs.hu
  • 2024. október 9.

Külpol

Pedig Orbán Viktor is arra fogadott, hogy Kicklből Ausztria vezetője lesz.

Nem bízhatja meg a szélsőjobboldali Szabadságpártot a kormányalakítással, mert egyetlen párt sem hajlandó vele kormányozni – jelentette ki az osztrák köztársasági elnök, Alexander Van der Bellen a Reuters híradása szerint. Így a soron következő két legnépszerűbb pártra, az Osztrák Néppártra (ÖVP) és a szociáldemokratákra vár a feladat, hogy megpróbálkozzon a kormányalakítással.

Az FPÖ tíz napja 29 százalékkal megnyerte a választást, ami történelmi lehetőség lenne az egykori SS-tiszt által alapított párt számára. De még a konzervatív ÖVP is csak úgy lépne velük szövetségre, ha Herbert Kickl, az FPÖ vezetője nem vesz részt a kormányzásban. Kickl viszont ragaszkodik hozzá, hogy kancellár legyen.

„Teljesen új helyzet, hogy van egy választási győztes, akivel nyilvánvalóan egyetlen másik párt sem akar kormányozni” – mondta Alexander Van der Bellen a tévében. „Klasszikus patthelyzet.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Több száz millió forintba került Vácnak az árvízi védekezés, pedig volt lehetősége, hogy mobilgátat építsen

Az előző, fideszes városvezetés ideje alatt elindult a mobilgátfejlesztés, 2,2 milliárd forintos támogatási szerződést kötöttek a kormánnyal, de végül a projekt meghiúsult, ráadásul több mint 70 millió forintot vissza is kellett fizetni. Szeptemberben óriási erőfeszítések és nem kevés pénz árán sikerült csak a védekezést megoldani.