Németh Zsolt: Magyarország elítél mindenfajta politikai alapú meghurcolást - Lengyelországban.

  • narancs.hu
  • 2024. október 2.

Külpol

Hogy Magyarországon mi megy, arról nem ejtett szót a fideszes politikus.

Magyarország kiáll a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel párt politikusai mellett, és elítél mindenfajta politikai alapú meghurcolást – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az MTI-nek telefonon szerdán. A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) egyhetes őszi ülésszakának szerdai vitanapját követően Németh Zsolt elmondta, a közgyűlés szavazást tartott Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettes mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Hangsúlyozta: Romanowski a Donald Tusk miniszterelnök vezette lengyel politikai átmenet egyik célpontja, ahogy jelenleg nagyon komoly nyomás nehezedik a lengyel igazságszolgáltatásra is az új lengyel politikai többség részéről. Németh Zsolt az Európa Tanács konzervatív frakciójának vezetőjeként elmondta: a képviselőcsoport kezdeményezte, hogy a Marcin Romanowski mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó lengyel kérést a testület ne fogadja el. Tájékoztatása szerint azonban a tanács baloldali többsége megszavazta a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérést, ami a konzervatív frakció szerint ellentétben áll a védekezéshez való alapvető normákkal. Várható, hogy ennek nyomán újabb letartóztatás következhet a képviselő ellen - hívta fel a figyelmet a frakcióvezető. Az Európai Konzervatívok és Patrióták frakciója támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja Marcin Romanowskit – húzta alá.

Németh Zsolt úgy fogalmazott: Magyarország elítél mindenfajta politikai alapú meghurcolást, és hozzátette: nekünk is volt benne részünk, és nekünk is nagyon fontos volt a lengyelek támogatása.

Marcin Romanowskit Lengyelországban tizenegy bűntett elkövetésével, többek között az állami vagyonban „nagymértékű kárt okozó szervezett bűnözői csoportban” való részvétellel gyanúsították meg a Jog és Igazságosság kormányzása idején az igazságügyi tárca alá tartozó Igazságosság Alap működésével összefüggésben.

Romanowskit  Lengyelországban korábban őrizetbe is vették, de nem sokkal később épp amiatt engedték szabadon, mivel európai parlamenti képviselőként a PACE lengyel küldöttségének tagjaként mentelmi jogot élvezett. Az ellene folytatott eljárást a lengyel hatóságoknak addig kell felfüggeszteniük, amíg nem születik döntés a PACE részéről a mentelmi jog felfüggesztéséről – és éppen ez a döntés született meg szerdán, ami ellen Németh Zsolt felszólalt.

A magyar kormány ugyanakkor nem mutatott hasonló érzékenységet, amikor a közelmúltban Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Európai Parlament elnökénél Magyar Péter európai parlamenti képviselői mentelmi jogának felfüggesztésére.

Az ügyészség amiatt fordult az Európai Parlament elnökéhez, hogy Magyar még júniusban, az Ötkert nevű szórakozóhelyen elvette egy őt videózó (és ezt a kérése ellenére is folytató) férfi telefonját, majd a Dunába dobta a készüléket. Az ügyészség szerint ez lopásnak minősülhet, bár a 100 ezer forintot meghaladó értékű telefon – rendőri intézkedés után – működőképesen került vissza a sértetthez. A büntetőeljárás európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – Magyar mentelmi jogának felfüggesztését követően nyílna lehetőség.

Németh Zsolt ezzel az esettel kapcsolatban egyelőre nem jelezte, hogy valóban elítél mindenfajta politikai alapú meghurcolást.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.