Németország kevesebb pénzt fizetne az EU költségvetésébe, a támogatásokat az alapértékek tiszteletben tartásához kötné

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. szeptember 17.

Külpol

Hollandia és Svédország is ezen az állásponton van.

Németország a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százalékában maximalizálná a tagállamok hozzájárulását a 2021 és 2027 közötti európai uniós költségvetéshez, és így a tervezettnél kevesebb forrás jutna bizonyos célokra - jelentette kedden a brüsszeli sajtó egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva.

Bár elemzők szerint ez az 1 százalék nagyjából megfelel a jelenlegi szintnek, az egyik legnagyobb nettó befizetőnek számító Egyesült Királyság tervezett kilépése mintegy tízmilliárd eurós lyukat fog ütni a közös büdzsén, amit a befizetések növelésével kívánna orvosolni az 1,11 százalékos jövőbeli arányra javaslatot tévő Európai Bizottság.

A több újság által is ismertetett dokumentumban a német kormány hangsúlyozta, hogy az 1 százalékos határ még mindig nettó emelést jelentene a brit kilépés miatt. Továbbá egyebek mellett azt is aláhúzta, hogy az EU-s források kifizetését a közösség alapértékeinek, például a jogállamiságnak a tiszteletben tartásához kellene kötni.

A Politico brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy a vitában Hollandia és Svédország nyíltan támogatja a berlini álláspontot.

Az Európai Parlament a bizottsági tervezetnél is nagyobb mértékben, a GNI 1,3 százalékára növelné a nemzeti hozzájárulások szintjét, amit sajtóhírek szerint több dél- és kelet-közép-európai tagállam is támogatna.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.