Néppárti képviselők: Nem engedjük, hogy Orbán zsaroljon minket

  • narancs.hu
  • 2021. március 1.

Külpol

Orbán megint belengette a Fidesz távozását. De úgy tűnik, az alapszabály-módosítás csak felfüggesztéssel fog járni, nem kizárással.

Vasárnap tette közzé Novák Katalin azt a levelet, amit Orbán Viktor írt  Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének. Orbán ebben elébe ment a Fidesz szankcionálásának, és közölte, hogy ha a Néppárt elfogadja azt a módosítást, ami alapján felfüggeszthetnék a Fidesz tagjait, akkor inkább kilépnek a pártcsaládból. 

Az alapszabályt módosító új szabály lényege az, hogy a frakció egy teljes delegációt is felfüggeszthetne, egyetlen szavazással. Eddig csak egyénenként szavazhattak a frakció tagjainak sorsáról. A módosításhoz a Néppárt tagságának kétharmados jóváhagyására van szükség.

"Ez a levél befolyásolni fogja az előttünk álló belső vitákat" – így kommentálta egy e-mailben Orbán fenyegetését Weber helyettese, Esteban González Pons, aki a módosító szabály megalkotásáért felelős csoport vezetője, írjaPolitico.

Politico napi hírlevelében más EPP-tagokat és EP-képviselőket is idéz, így például Othmar Karas osztrák képviselőt, az Európai Parlament egyik alelnökét, aki azt hangsúlyozta:

"Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon minket".

Karas szerint lépésről lépésre, a terveknek megfelelően haladnak majd az alapszabály e hét szerdán esedékes módosításával.

Bár az eredeti tervek a szabálymódosításról még úgy szóltak, hogy egyetlen szavazással lehetne egy delegáció kizárásáról is szavazni, de a pénteki találkozón a Politico információi szerint a szokásos néppárti törésvonalak mentén kompromisszum született a kérdésben. Orbán néppárti szövetségese, Janez Janša-féle szlovén frakció ugyanis a módosítás felhígítását, a Fidesszel jellemzően legkritikusabb északi országok szigorítást akartak, míg a német-francia-olasz tábor közös módosítót nyújtott be, ami alapján a kizárásból felfüggesztés lett. 

A lap szerint e szituáció lehetőséget kínál arra, hogy kritikusai úgy szabaduljanak meg a Fidesztől, hogy még csak ki se kell rúgniuk.

A Politico megjegyezte, hogy a Fidesz távozásával is a Néppárt maradna a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben.

(Politico)

 

Figyelmébe ajánljuk