Japán feloldja a rendkívüli állapotot és a görögök is nyitják a szigeteiket

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. május 25.

Külpol

Görögországban újraindulnak a komp- és légi járatok.

Japán egész területén feloldják a koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott rendkívüli állapotot - jelentette be hétfőn Abe Sindzó japán miniszterelnök.

Hozzátette, hogy 2 hónap alatt az ország sikeresen megfékezte a járvány terjedését.
A korlátozásokat a hónap közepén már több prefektúrában feloldották. A világ harmadik legerősebb gazdaságának számító Japánban a többi országhoz képest viszonylag kevés, 16 600 fertőzést regisztráltak eddig. Az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató adatai szerint a Covid-19-be 839-en haltak bele.

Mindeközben Görögországban is elkezdték bevezetni az enyhítéseket: újraindították a menetrend szerinti komp- és légi közlekedést a szigetein hétfőn; megnyitottak a kávézók és éttermek is - bizonyos korlátozó szabályok (távolságtartás) betartásával.

A kormány úgy ítélte meg, sikeresen megfékezték a járvány terjedését a görög szigeteken, így három héttel hamarabb bejelentette a turistaszezon kezdetét is.

Az újraindítás első lépésében azonban a kompközlekedést a normális járatsűrűség felére korlátozták, és továbbra sem engedélyezték a Görögország és járványtól jobban sújtott Olaszország közötti járatokat.

A kormány azt is bejelentette, hogy a nyár kezdetéig teljesen újra szeretnék nyitni az országot. Május végén teszik közzé azon országok listáját, amelyek állampolgárai kéthetes hatósági karantén és koronavírus-tesztelés nélkül is ellátogathatnak Görögországba.

 

 

Figyelmébe ajánljuk