Önként felfedte kilétét a halottnak hitt orosz újságíró bérgyilkosa
Babcsenko.jpeg

Önként felfedte kilétét a halottnak hitt orosz újságíró bérgyilkosa

  • MTI
  • 2018. május 31.

Külpol

Felfedte kilétét Arkagyij Babcsenko Kijevben élő orosz ellenzéki újságíró bérgyilkosa csütörtökön saját Facebook-oldalán.

A férfit Olekszij Cimbaljuknak hívják, és valóban hosszú ideig szolgált az ukrán fegyveres erőknél a Donyec-medencei konfliktus övezetében. A férfi azért döntött úgy, hogy felfedi kilétét, mert az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője által összehívott szerdai kijevi sajtótájékoztatón az újságíróknak bemutatott, rejtett kamerával készített felvételen – melyen átveszi megbízójától a pénzt a bérgyilkosságért – nem torzították el a hangját. Ezután úgy gondolta, hogy nincs értelme tovább titkolóznia, magyarázta. Kijelentette ugyanakkor, hogy a sajtónak a közeljövőben nem nyilatkozik, mivel az eljárás még tart, ő pedig titoktartási nyilatkozatot írt alá. 
Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a férfi maga fordult az SZBU-hoz rögtön azután, hogy megkereste őt a Babcsenko elleni gyilkosságot szervező férfi az ajánlattal. Egyébként a rejtett kamerás felvételt is ő készítette.     
„Nagyszerű, hogy a (biztonsági) szolgálatnál olyan tehetséges fiatal ügynökök dolgoznak, akikhez nyugodtan odamehetsz azzal az információval, hogy gyilkosságra béreltek fel. Hozzájuk fordulsz, és nem félsz attól, hogy azzal a dollárban fizető megbízóval együtt téged is bevarrnak. Őszintén, nem tudom, mi lesz velem, kicsit ideges vagyok. Azt viszont biztosan tudom, hogy az az ügynök, aki ezt az egész ügyet magához vette és az ügyre állított nyomozó becsületes emberek” – írta Cimbaljuk.

Neked ajánljuk

A világképlet nyomában

  • Kovács Róbert

Az Ásatás legújabb részében megnézzük, hogy vélekedtünk 2000-ben A tér és az idő természetéről