Csak sikerül megállítani Brüsszelt: hivatalosan is bejelentették, hogy kevesebb pénzt küldenének Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2018. június 1.

Külpol

Úgy tűnik, kevesebb forrás jut majd a mezőgazdasági támogatásokra.

Magyarország számára a korábbiaknál 5 százalékkal kevesebb, 11,7 milliárd euró (3700 milliárd forint) mezőgazdasági támogatást irányoz elő az Európai Bizottság (EB) a 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről szóló javaslatában – jelentették be pénteken Brüsszelben.

Az EB május elején bemutatott javaslata értelmében az EU következő többéves költségvetése 2018-as árakon összesen 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tenne lehetővé, ebből 365 milliárd eurót fordítanának az unió közös agrárpolitikájára (KAP), ami kevesebb, mint a 2014–2020-as időszakban volt. A közvetlen kifizetésekre 265 milliárd eurót, piactámogató intézkedésekre 20 milliárdot, vidékfejlesztésre 79 milliárdot fordítanának. Ehhez hozzájön még 10 milliárd euró a Horizont Európa kutatási és innovációs program keretében.

Az is kiderült, hogy a termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések összege 60 ezer euró felett csökkenni fog, a kifizetésekre gazdaságonként 100 ezer eurós felső határ fog vonatkozni. A kis és közepes méretű gazdaságok nagyobb hektáronkénti támogatásban fognak részesülni. A tagországoknak pedig közvetlen kifizetéseik legalább 2 százalékával a fiatal termelők indulását kell majd segíteniük.

Az új KAP keretében a mostaninál szigorúbb környezeti és klímapolitikai célkitűzéseket fognak megkövetelni a termelőktől, amelyeket kötelező, illetve ösztönzőkön alapuló intézkedésekkel kívánnak elérni. Ezen követelmények a közvetlen kifizetések előfeltételét fogják képezni. A vidékfejlesztésre szánt tagállami forrásoknak pedig legkevesebb 30 százalékát környezeti és klímapolitikai intézkedésekre kell majd fordítani.

Ha az össztámogatást nézzük, akkor a mezőgazdaságnál bejelentett 5 százalékos csökkenésnél jóval nagyobb arányú zuhanás várható: még az is benne van a pakliban, hogy az uniós támogatások negyedét bukhatja a magyar kormány.

Meglepetés: Orbán nem örül, hogy kevesebb pénzt adna az EU a játszadozásaira

Varga Mihály tolmácsolta a kormány véleményét az uniós költségvetés tervezetével kapcsolatban. Magyarország megérti, hogy az Egyesült Királyság mint az egyik legnagyobb befizető kilépése miatt csökken az Európai Unió költségvetése, de nem értünk egyet azzal, hogy a csökkentés a kohéziós és agrárpolitikai források megkurtításával történjen – ezt mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, miután csütörtökön találkozott Margrethe Vestager versenypolitikai biztossal.

Figyelmébe ajánljuk