Visszakozott a kormány, nem csorbítják a polgármesterek jogköreit

  • narancs.hu
  • 2020. április 1.

Belpol

"Eltekint" ettől a módosítástól a kormány.

Visszavonja a polgármesterek jogkörét korlátozó módosító javaslatot a kormány - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-vel.

Mint arról beszámoltunk, kedd éjjel Semjén Zsolt benyújtott egy salátatörvényt a parlamentnek, amely szerint a korábban a végtelenségig meghosszabbított veszélyhelyzet alatt semmiben nem dönthetnének önállóan a polgármesterek, a kormány megtiltaná a transzneműeknek, hogy új nemükön anyakönyveztessék magukat, illetve a Városligetbe is zavartalanul lehet épületeket felhúzni, de a színházak felügyeleti rendszerét is módosítja.

Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek a polgármesterek jogkörét csorbító részről azt mondta, azért akartak módosítani, mert az elmúlt hetekben az ellenzék részéről kritikák érték azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket feljogosítja arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek.

Ez igaz, több településen ugyanis a veszélyhelyzetet kihasználva a fideszes városvezetők így a képviselő-testület megkerülésével fogadták el az egyébként vitatott költségvetést, így történt ez például Szekszárdon is.

Gulyás szerint ezt a helyzetet kívánták orvosolni a javaslattal, amely azonban a képviselő-testület helyett a megyei és a fővárosi, nem demokratikusan megválasztott, hanem a kormányt képviselő védelmi bizottságok előzetes hozzájárulásához kötötte volna a döntéseket. Ezeknek a bizottságoknak öt napja lett volna hozzájárulni a döntésekhez, vagyis ez csak nehezítette volna a döntési folyamatokat, és eközben csak a kormány kontrollját erősítette volna a polgármesterek felett.

Gulyás ennek ellenére az ellenzéknek tett kedvezményként jellemezte mind a módosítást, mind az attól való visszakozást. Mint fogalmazott:

"Mivel a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak."

Az éjjel beadott módostásról Karácsony Gergely budapesti főpolgármester korábban a Narancs online-nak azt mondta, emberek élete is múlhat azon, hogy a védelmi bizottságok jóváhagyása miatt napokat csúszhatnak a döntések, illetve hogy

"cinikus módon egy egészségügyi és szociális katasztrófa kellős közepén sunyi politikai térfoglalás zajlik".

Figyelmébe ajánljuk