Orbán a Newsweekben bírálta a NATO-t

  • narancs.hu
  • 2024. július 6.

Külpol

Szerinte a katonai szövetség hibát követ el, ha forszírozza a háborút. Magyarország ezt tapasztalatból tudja. 

„A NATO célja a béke, nem a véget nem érő háború” – ezzel a címmel jelentett meg publicisztikát Orbán Viktor a Newsweekben. Írásában a katonai szövetséget bírálta a magyar miniszterelnök. 

Orbán szerint a NATO fordulóponthoz érkezett: a világtörténelem legsikeresebb katonai szövetsége békeprojektként indult, és a jövője is azon múlik, hogy sikerül-e megőriznie a békét, azonban ma háborús törekvések kerülnek napirendre, ez pedig ellentétes az alapító értékekkel. Mint írta, Magyarország történelmi tapaszlata, hogy az ilyen átalakulások nem vezetnek jó irányba. Márpedig a célnak az kellene, hogy legyen, hogy megőrizzék békeprojektnek a NATO-t.

Magyarország önként csatlakozott a szövetséghez, azt megelőzően olyan szövetségi rendszerekben vívtunk háborúkat, melyekben eredetileg nem akartuk részt venni, és vereséget szenvedtünk ezekben. Magyar szempontból jobbat nem kívánhattunk volna magunknak a NATO-nal, ugyanis nem a háború, hanem a béke megőrzése, nem a terjeszkedés, hanem az önmagunk és egymás megvédése lett a cél. Sőt, a NATO nemcsak védelmet és elrettentést nyújt, hanem a külső szereplőket is megnyugtatja.

 
Orbán Viktor miniszterelnök (elöl középen) és Joe Biden amerikai elnök (elöl j2) a NATO csúcstalálkozóján Vilniusban 2023. július 11-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kitért arra, hogy Magyarország részt vett az afganisztáni, koszovói missziókban, illetve fejleszti a haderejét, védelmi iparát. Magyarország lojális szövetséges, amely kész aktívan együttműködni a többi NATO-taggal a béke megőrzése és a kiszámítható fejlődés biztosításával kapcsolatos célok érdekében.

Azonban nem ért egyet a tagországok többségével, melyek szerint elkerülhetetlen, szükséges konfrontálódni más erőközpontokkal, márpedig ez a szemlélet előidézheti a konfliktusokat. Pedig már meg is kezdődtek az ukrajnai NATO-művelet érdekében az előkészületek, melyekből Magyarország (katonailag és pénzügyileg is) kimarad közvetlenül.

Úgy látja, nem külső ellenségtől kell tartania a NATO-nak, ugyanis senki nem mer támadást indítani egy tagország ellen sem. De ha a szövetség együttműködés helyett a konfliktus választja, akkor öngyilkosságot követ el. Mint fogalmaz, a nyugati országok azért kevésbé óvatosak, mert ők egymás után nyertek háborúkat, a magyar történelem tapasztalata viszont az, hogy amikor egy szövetség támadásra vált a védekezésből, akkor jegyet vált a vereségre. 

A publicisztika pénteken, vagyis azon a napon jelent meg, amikor Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk