Orbán: „Egy heteroszexuális férfinak meg kell védenie a homoszexuálisokat a kirekesztéstől”

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 23.

Külpol

A német sajtónak nyilatkozott ilyen békülékeny, liberális hangnemben a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán nyilatkozott a dpa német hírügynökségnek a nemzetközi felháborodást kiváltó magyar homofób törvény kapcsán. A kormányfő kiemelte, hogy az állam kötelessége biztosítani a gyermekek testi épségének és mentális egészségének különleges védelmét. Magyarország ezzel a hozzáállással az „európai értékkánon és egy nyitott, toleráns Európai Unió közepén foglal helyet”.

Mint arról beszámoltunk, szintén szerdán tartott sajtótájékoztatót Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki úgy fogalmazott: a magyar törvény szégyen, az EB pedig keményen ki fog állni az európai értékek védelmében. Von der Leyen egy újabb Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárás lehetőségét sem tartotta megszólalásában kizártnak.

A mai német-magyar labdarúgómérkőzést megelőző szivárványos ügyben hozott UEFA-döntéssel kapcsolatban Orbán a dpa-nak kiemelte: „nem állami döntés, hogy a szivárvány színeiben világít-e a müncheni labdarúgó-stadion vagy egy másik európai stadion”.

A magyar miniszterelnök hozzátette: a szivárványszín Budapesten is „magától értetődő módon hozzátartozik az utcaképhez”.

Orbán hangsúlyozta, hogy míg a kommunizmus idején Magyarországon üldözték a homoszexuális embereket, „ma az állam nemcsak garantálja, hanem aktívan védelmezi is a homoszexuálisok jogait”, hiszen az egyéni szabadság a legfőbb érték. Mint mondta, biztosítani kell, hogy mindenki szabadon eldönthesse, hogyan él. Ez az alapkövetelmény „a diktatúra ellen vívott szabadságharcunk öröksége”.

A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy „egy ideális, szabad világban” a nők korlátozás nélkül egyenrangúak a férfiakkal, nincs rasszizmus, antiszemitizmus és homofóbia, a pedofíliát üldözik és a törvény legteljesebb szigorával büntetik, a kisebbségek teljes körű védelmét garantálja az állam, a kisebbségvédelmi törvények pedig a legszigorúbbak közé tartoznak a Európában.

„Ahol ez az eszmény még nem valósult meg, ott a férfiaknak aktívan harcolniuk kell a nők egyenlő jogaiért, egy kereszténynek ki kell állnia az antiszemitizmus ellen és meg kell védenie zsidó polgártársait, és egy heteroszexuális férfinak meg kell védenie a homoszexuálisokat a kirekesztéstől, a támadásoktól és a megkülönböztetéstől” - tette hozzá Orbán Viktor.

Figyelmébe ajánljuk