Szivárványszínűre váltotta logóját az UEFA

  • narancs.hu
  • 2021. június 23.

Külpol

A müncheni aréna szivárványos kivilágítását nem hagyták jóvá, most magyarázzák, miért. 

Az UEFA nem hagyta jóvá, hogy a Magyarországon elfogadott homofób törvény elleni tiltakozásként a Müncheni Allianz Arénát a mérkőzés idejére szivárványszínnel világítsák ki. A döntésre válaszul Dieter Reiter München polgármestere bejelentette, ha a stadion nem is, de a városházát szivárványos zászlókkal lobogózzák fel, és egy, a stadionhoz közeli szélerőmű, valamint a 291 méter magas Olimpiatorony igenis szivárványszínű kivilágítást kap majd.

Az UEFA a közösségi médiában reagált az ügyre, ahol egy magyarázó nyilatkozatot adtak ki, és logójukat magyarázatával és  szivárványszínűre cserélték. A posztban kijelentik, hogy az UEFA büszként viseli a szivárvány színeit. Azt írják, hogy ez a szimbólum megegyezik a szervezet alapértékeivel és mindazt hirdeti, amiben ők maguk is hisznek: egy igazságosabb, egyenlőbb és tolerándabb társadalmat.

A posztban kihangsúlyozzák, hogy sokan félreértlmezték a müncheni stadionnal kapcsolatos döntésüket azzal, hogy politikai motivációt gondolnak mögé. Miközben éppen fordítva volt: A müncheni polgármester kérése volt eleve politikai indíttatású, mert a kivilágítást kifejezetten a magyar válogatott elleni meccsükre kérték.

Az UEFA végül hozzáteszi: a szivárvány nem egy politikai szimbólum, hanem az elköteleződés jele egy sokszínűbb és elfogadóbb társadalom mellett.

Mindeközben Orbán Viktor lemondta a mai meccsen való részvételét,  a Politico értesülése szerint a magyar miniszterelnök a meccs helyett inkább Brüsszelbe repül, ahol egy „illiberális találkán” vesz részt, ahol többek között Janez Janša szlovén és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök társaságában fogadja majd a városba látogató Giorgia Meloni olasz szélsőjobboldali politikusnőt, a magát „posztfasiszta” pártnak nevező Olasz Testvérek vezetőjét.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk