Ursula von der Leyen szerint a magyar homofób törvény szégyen

  • narancs.hu
  • 2021. június 23.

Külpol

Az Európai Bizottság határozott fellépését ígéri a német politikus.

Sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke, ahol a nemrég elfogadott magyar homofób törvényről elmondta: „A törvény megkülönbözteti az embereket szexuális irányultságuk alapján, és sérti az Európai Unió alapvető értékeit.” A politikus hozzátette, a bizottság jogi aggályait a magyar kormányhoz intézett levélben részletezik, melyet még azelőtt meg fog kapni a magyar fél, hogy a jogszabály életbe lépne. Amennyiben a magyar kormány nem tudja eloszlatni az aggályokat, az EU bizottsága valószínűleg a törvény hatálybalépését követően hivatalos kötelezettségszegési eljárást indít az ország ellen. Von der Leyen már korábban is kifejezte aggályait a törvénnyel kapcsolatban, de ezalkalommal tovább is ment ennél.

A sajtótájékoztatón az Európai Bizottság elnöke a magyar jogszabályról kijelentette: „Ez a magyar törvény szégyen.”

Mindeközben Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a német sajtói képviselői előtt is elismételte az itthon már bejáratott álláspontját, miszerint a törvény arról szól, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülőkre tartozik, s ezt a kizárólagos jogot akarja az új szabályozás védelmezni.

Csakhogy ezzel Európa jelentős része nem ért egyet. Kedden 13 európai uniós állam ítélte el a magyar homofób törvényt egy közös nyilatkozatban. Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Spanyolország és Svédország mély aggodalmának ad hangot a múlt héten elfogadott homofób törvény miatt, amelyről azt írják, a magyar parlament által elfogadott módosítások „diszkriminálják az LMBTQI embereket, és a gyermekek védelme ürügyén sértik a szólásszabadsághoz való jogot”.

A törvény a nyilatkozat aláírói szerint „a nemi orientáción, a nemi identitáson és a kifejezésen alapuló megkülönböztetés nyílt formáját képviseli, ezért el kell ítélni”.

Hasonló fenntartásokat fogalmazott meg több vezető nyugati politikus, köztük Markus Söder bajor miniszterelnök is, illetve Dieter Reiter müncheni polgármester is. Az utóbbi egyik kezdeményezője volt a szerda esti német-magyar európabajnoki mérkőzés előtt a meccsnek helyet adó Allianz Aréna szivárványszínű kivilágításának. Ezt végül az UEFA nem hagyta jóvá, de a városban a polgármester ígérete szerint számos középület szivárványos díszítést fog kapni a magyar törvénnyel szembeni tiltakozásként. Mint beszámoltunk róla, mindeközben Orbán Viktor váratlanul lemondta nézői részvételét a müncheni mérkőzésen, helyette illiberális vezetőkkel együtt egy brüsszeli vacsorán fogja köszönteni a városba látogató Giorgia Meloni olasz szélsőjobboldali politikusnőt, a magát posztfasisztaként meghatározó Olasz Testvérek párt vezetőjét.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.