Orbán kilépne az Európai Néppártból?

  • narancs.hu
  • 2020. december 8.

Külpol

Levelet írt Manfred Webernek, amelyben egy újfajta együttműködést javasol a Fidesz EP-képviselői és a Néppárt között.

Új típusú együttműködést javasol a Fidesz EP delegációja és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciója között Orbán Viktor abban a levélben, amelyet Manfred Weber frakcióvezetőnek írt, írja a Népszava.

A lap birtokába jutott dokumentum szerint Orbán arra hivatkozik, hogy a nézet- és érdekkülönbségek, valamint a kommunikációs problémák elkerülése érdekében a jövőben fűzzék lazábbra a fideszesek és a néppártiak kapcsolatait. Ami megoldást szolgálna arra is, hogy bár a Fideszt "közös akarattal" felfüggesztették a pártcsaládban, tagjai mégis a néppárti frakcióban maradhattak.

Amit Orbán javasol, arra korábban is volt már példa, emlékeztet a lap: 1999-2009 között az EPP-sek és a brit konzervatív párt EP-képviselői között. A britek ekkor külső szövetségesként csatlakoztak a néppárti frakcióhoz, de egy külön csoportot alkottak. Ám ez csak úgy lehetséges, ha előbb a Fidesz kilép az EPP-ből, külső partnerséget ugyanis csak azok vállalhatnak, akik nem tartoznak az adott politikai közösséghez.

Ráadásul a csatlakozásnak szigorú feltételei vannak, például egyet kell érteni az EPP által vallott demokratikus értékekkel, a jogállami normákkal, írja a lap.

Brüsszel források szerint így ez a levél nem jelent mást, mint hogy a Fidesz az EPP elhagyására készül.

Figyelmébe ajánljuk