Orbán Viktor váratlanul Varsóba repült

  • narancs.hu
  • 2020. december 8.

Külpol

Hogy a jogállamiság miatti vétóról egyeztessen.

Kedd délután sürgősen Varsóba repült a magyar miniszterelnök, aki annak a kompromisszumnak a véglegesítéséről egyeztet, amellyel el lehetne kerülni az uniós költségvetés megvétózását – írja a 300polityka.pl hírportál. Úgy tudni, Orbán és a lengyel fél folyamatosan tárgyal valamilyen megoldásról Angela Merkel német kancellárral.

A Gazeta Wyborcza szerint a találkozót Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettessel és a vezető kormánypárt (Jog és Igazságosság, PiS) elnökével, Mateusz Morawieckivel Orbán Viktor kérte. De a lengyel kormányon belül is folyamatosak a tárgyalások, pillanatnyilag ugyanis nagyok az ellentétek e kérdést tekintve. A lap szerint a Kaczyński és Morawiecki meg Orbán közötti tárgyalás szünetében a lengyel koalíciós pártok vezetőit, Jarosław Gowint és Zbigniew Ziobrót is meghívták a találkozóra.

Ugyanakkor az úgynevezett jogállamisági követelmények terén nem látszik a kompromisszum: „Alapkérdésekben nem engedünk” – mondta Morawiecki egy keddi sajtótájékoztatón is.

A csütörtök-péntekre szervezett brüsszeli EU-csúcs egyik legnagyobb vitája arról szól majd, hogy Orbán és Morawiecki megvétózza-e a költségvetést a jogállamisági mechanizmus aktiválása miatt, de több más fontos téma is napirenden lesz, úgy mint például a 2030-ig tartó klímavédelmi vállalások. Úgy tűnik, Magyarország e téren is különutas, az 55 százalékos kibocsátáscsökkentés helyett csak 40-et vállalna.

(300polityka.pl)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?