Orbán megtalálta a béke garanciáját Üzbegisztánban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 11.

Külpol

Úgy véli, a Türk Államok Szervezete békefórum lehet az ukrajnai háború szempontjából.

Pénteken, az üzbegisztáni Szamarkandban, a szervezet csúcstalálkozóján Orbán arról beszélt, hogy a türk szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország az egyetlen Európában megmaradt keleti nép, és földrajzi elhelyezkedése folytán, Ukrajna közvetlen szomszédjaként, a háború hatásai óriásak és azonnal jelentkeznek hazánkban. „Több mint egymillió menekült érkezett, az infláció az egekben van, és soha nem láttunk még olyan magas élelmiszer- és energiaárakat, mint most” – fogalmazott. Magyarország célja, hogy tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában, és mielőbb béketárgyalások kezdődjenek. Csak ez tud véget vetni az energiaválságnak is - szögezte le a miniszterelnök.

Magyarország az ukrajnai háború szempontjából békefórumként tekint a Türk Államok Szervezetére - jelentette ki a miniszterelnök.

Szerinte az EU „eszkalációs spirálban” van, nehéz helyzetet teremtett, hogy az Európai Unió súlyos szankciókat fogadott el. Meglátása szerint Európának nincsen önálló akarata, ezért arra kell számítani, hogy az Egyesült Államok külpolitikáját fogja támogatni.

 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és Szadir Zsaparov kirgiz elnök (j4) kétoldalú megbeszélést folytat Szamarkandban 2022. november 10-én. Mellettük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2)
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Orbán Viktor méltatta Törökországot a magyar energiaellátás biztosításában játszott szerepéért, szerinte az ellátás biztonságának feltétele a Törökországon keresztül vezető földgázvezeték, amely az egyetlen, teljes kapacitással működő vezeték kelet-nyugati irányban. Köszönetet mondott Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnöknek is, hangoztatva, hogy Azerbajdzsán az egyetlen reális diverzifikációs lehetősége Magyarországnak a nem orosz forrásból származó gázhoz jutás szempontjából. Baku emellett támogatja azt a kezdeményezést, hogy Azerbajdzsánból zöld villanyáramt hozhassanak Európába azeri-grúz-román-magyar együttműködés keretében.

A Türk Államok Szervezetének tagjai Törökország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán, megfigyelőként pedig Magyarország mellett Türkmenisztán csatlakozott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk