Visszafoglalták a rendőrök Horgos határát

Békét hozott a toronygéppuska

Külpol

Az embercsempészek órákig tartó tűzharca után készenléti rendőri egység települt októberben a szerbiai Horgosra. A falu központjában páncélozott harcjármű áll, a helyiek örülnek visszakapott nyugalmuknak. A szerb belügyminisztérium nem árulja el, meddig tartja fönn ezt az állapotot.

 

Partvissal és lapáttal lép be a kommandós a horgosi könyvtár olvasótermébe. Kitakarította a szobájukat, hozza vissza a szerszámokat a könyvtárosnőnek, köszöni szépen. Hetvenen vannak elszállásolva a művelődési ház emeletén. Ez a zsandarmerija egysége. A szerb szót a horgosiak csendőrségnek fordítják magyarra, de a felszerelés alapján ez inkább készenléti rendőrség. A parkolóban a terepjáróik mellett páncélozott harcjármű áll – húsz ­méterre az emlékműtől, amelynek felirata az ’56-os magyar forradalomra, a leverés után idemenekült emberekre, az őket fogadó horgosi polgárokra emlékezik.

Az ötezer lakosú szerbiai, észak-bácskai település 18 kilométerre található Szegedtől, a trianoni határhúzás előtt sok szállal kötődött hozzá. Amikor édesanyja Szegeden tanított, Bartók Béla egy barátjával Horgoson járt, és ott készített először hangfelvételt énekelt népdalokról, 1906-ban. A híres szegedi Kárász utcát a horgosi Kárász família ottani házáról nevezték el. A szegedi városkép fontos szecessziós épületét, a Reök-palotát építtető Reök Iván ugyancsak horgosi birtokos volt. A most Magyarországhoz tartozó Öttömös lakóit az első világháború végéig a horgosi jegyző anyakönyvezte. A hatvanas–hetvenes években a szegediek Horgosra vagy Szabadkára jártak át farmert, rizses csokit és Cezar meg Napoleon konyakot venni. Hétvégén a magyar oldalon is szokás volt hallgatni a vajdasági rádió magyar nyelvű kívánságműsorát. Amikor kitört a jugoszláviai polgárháború, a behívó elől sok ­fiatal férfi csak Szegedig menekült, hogy mihelyst alkalom adódik, haza tudjon látogatni. Horgosról manapság naponta járnak át iskolába, dolgozni Szegedre. Horgos és Röszke között egy közúti és egy autópálya-határátkelőhely is működik, évente egymillió ember halad itt át legálisan.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk