Orbán sálja: a szlovák és az osztrák külügy is megszólalt

  • narancs.hu
  • 2022. november 22.

Külpol

Ausztria azt üzente, a Magyar Királyság az Osztrák-Magyar Monarchia részeként szűnt meg.

Magyarország és Szlovákia kapcsolatában nincs helye irredentizmusnak és revizionizmusnak – ezt írta a Facebookon Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter, és posztját azzal a fotóval illusztrálta, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagy-magyarországos szurkolói sálat visel, Dzsudzsák Balázs társaságában.

A szlovák külügyminiszter azzal kezdi bejegyzését, hogy amióta ezt a tisztséget viseli, a magyar média rendre megtalálja őt, a kormányközeli sajtó sértegeti, pedig aki ismeri őt, tudja, hogy pozitívan áll hozzá Szlovákia magyar örökségéhez. Káčer szóba hozza dédnagyanyját, aki magyar volt. Neki a magyarokkal nincs baja, csak a mostani magyar kormány viselkedésével. A két országnak ezeréves közös öröksége van, és ebben a kapcsolatban nincs helye irredentizmusnak és revizionizmusnak, mert 1939-ben bebizonyosodott, hová vezetnek ezek az eszmék, és most is látszik Ukrajnában, az orosz támadás nyomán. 

Káčer undorítónak tartja, hogy Orbán Viktor ilyen sálat viselt.

Az osztrák külügyminisztérium a Politico írásában reagált a sálügyre.

A nyilatkozat szerint a minisztériumban megnézték a történelmi térképeket, amelyek megerősítették az előzetes gyanút, amely szerint az Osztrák-Magyar Monarchián belül létezett Magyar Királyság száz évvel ezelőtt megszűnt. Azt fűzték még hozzá, hogy erről a fejleményről tájékoztatni fogják a magyar kormányt. 

A miniszterelnök szurkolói sálja láttán véleményt nyilvánított korábban a román, az ukrán és a horvát kormány.

Orbán Viktornak a szomszédok felháborodásáról ez volt a véleménye:

Leadkép: Rastislav Kacer, a Szlovák Atlanti Bizottság elnöke a Magyar Atlanti Tanács 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémián. Akkor még még nem volt külügyminiszter. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk