Orbánék elsőre megvétózták, Timmermans új javaslatot tesz a klímasemlegességre

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. október 9.

Külpol

A holland politikus a zöld ügyekért felel majd a következő Európai Bizottságban.

Mielőbb szigorítani kell az Európai Unió klímacéljait, a korábban kitűzött 40 százalék helyett legalább 50, de inkább 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest - hangsúlyozta kedd esti európai parlamenti meghallgatásán Frans Timmermans.

A holland szociáldemokrata politikus ügyvezető alelnökként a zöld átmenettel kapcsolatos munka koordinátora lesz a november elején hivatalba lépő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságban.

Az EP illetékes szakbizottságainak ülésén kijelentette, mandátuma első száz napjában javaslatot fog tenni egy jogszabályra, amely célként tűzi ki 2050-re a szén-dioxid-semlegesség elérését, irányt szabva a jövőbeli cselekvésnek, emellett hatásvizsgálatot fog végeztetni az ambiciózusabb 2030-as előirányzatokról, és ezek alapján erre vonatkozóan is benyújtják javaslataikat.

Nyáron az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésén megpróbáltak elfogadtatni egy dokumentumot a 2050-es klímasemlegességről, de a magyar, a lengyel, a cseh és az észt kormány ellenállásán elbukott a javaslat.

Keresztbe feküdtek

Egyebek mellett a magyar kormány vétója miatt nem kötelezte el magát az Európai Unió a karbonsemlegesség 2050-es elérése mellett. Az uniós egység felbomlása a klímaváltozás elleni globális küzdelmet is visszavetheti. Az Európai Tanács június 20-21-i csúcstalálkozóján nemcsak az uniós tisztújítás folyamata akadt meg, az állam- és kormányfők az éghajlatváltozás elleni fellépésben sem jutottak egységes álláspontra.

Kiemelte: támogatni kellene az elektromos autók terjedését, a vasútfejlesztést, a vonatjegyek árának csökkentését, valamint a városi tömegközlekedés használatát. Ösztönözni kell egyebek mellett a termékek újrahasznosítását és az újrafelhasználását.

Timmermans emellett  jelentős újraerdősítést végezne kontinens szerte, új városi zöldterületeket alakítana ki, stratégiát fogadna el a biológiai sokféleség megőrzése érdekében, ugyanis szerinte a klímapolitika mellett ezen a téren is élen kell járnia az EU-nak.

Mint mondta, szeretné, hogy az európai zöld megállapodást más országok is lemásolnák - erről meg kell őket győzni -, ha pedig nem működik ez a klímadiplomácia, akkor szigorúbb eszközöket kell bevetni, például különadót kivetni a laza környezetvédelmi szabályozású államokban előállított importtermékekre.

"Az igazságosságot kell az intézkedéseink középpontjába állítani" - szögezte le, kitérve egy pénzügyi alap felállításának szükségességére, amellyel az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának kizöldítését támogatnák.

Azt is mondta meg kell szabadítani Európát a fosszilis üzemanyagoktól, de anélkül, hogy ártanának az iparnak.

A háromórás kérdezz-felelek során legalább négy nyelven megszólaló Timmermans záró beszédét hangos taps fogadta, ami elemzők szerint azt jelzi, hogy a jóváhagyás nem fog akadályba ütközni.

Figyelmébe ajánljuk