Orbánék újranyitnák a szíriai nagykövetséget, erősítenék a diplomáciai kapcsolatokat

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 11.

Külpol

Több EU-tagállam sem örülne a lépésnek.

A Financial Times brüsszeli és magyar diplomata forrásokra hivatkozva azt írja, a magyar kormány azt tervezi, hogy fejleszti a diplomáciai kapcsolatait Szíriával.

Egy Bejrutba küldött magyar ügyvivő készítené elő a szíriai magyar követség újranyitását. Nem minden európai ország szakította meg teljesen diplomáciai kapcsolatait Szíriával a polgárháború alatt, de így is ez lenne az első alkalom, hogy egy EU-tagállam egyértelműen nyisson Aszad rezsime felé. Egy diplomata szerint a magyar lépés kifejezetten bosszantó. A lap ugyanakkor azt is írja: a nagyobb tagállamok diplomáciájában nem várható változás.

Egy EU-s tisztviselő szerint minden ország maga dönt a diplomáciai képviseletéről, de úgy gondolja, nincs még itt az ideje a nyitásnak. A magyar külügyminisztérium nem válaszolt a lap megkeresésére.

(via Hvg)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?