A hongkongi rendőrök civilben viperával fognak járni, hogy gyorsabban tudjanak reagálni erőszakos cselekményekre

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 10.

Külpol

A rendőrség állítja, tiszteletben tartja a lakosság szólás – és véleménynyilvánítási szabadságát.

A hongkongi rendőrök szolgálaton kívül teleszkópos bottal fognak járni – egyebek közt ezt az új intézkedést jelentette be kedden John Ce rendőrfőnök.

A köznyelvben "viperának" hívott bot szolgálaton kívüli viselése John Ce szerint azt a célt szolgálja, hogy rövidebb időn belül tudjanak reagálni erőszakos cselekményekre.

Sajtóértekezletén a rendőrfőnök azt hangoztatta, hogy a hongkongi rendőrség “tiszteletben tartja a lakosság szólás – és véleménynyilvánítási szabadságát, de azzal a kéréssel fordul mindenkihez, hogy a közbiztonság érdekében békésen és észszerű módon éljen ezekkel a jogokkal“.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogy Peking egyre jobban növeli befolyását a városban, egyúttal csorbítja az ott lakók szabadságát.

Az immár ötödik hónapja tartó hongkongi tömegtüntetéseket egy olyan törvénytervezet váltotta ki, amelynek értelmében bűnügyi eljárás esetén a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának.
A tervezet visszavonásán kívül a demonstrálók további négy követelés teljesítését kívánják elérni:

  • a szerintük szükségtelenül brutális rendőrségi akciók független kivizsgálását,
  • a tüntetésekkel összefüggésben őrizetbe vettek szabadon engedését,
  • a velük szemben felhozott "lázadás" vádjának eltörlését,
  • illetve a demokratikus választások feltételeinek megteremtését.

Múlt heti lapszámunkban Ngok Ma, a The Chinese University of Hong Kong politológusprofesszora az események hátteréről, a rendőri erőszakról és a tüntetők kilátásairól beszélt.

Hongkong liberális autokrácia - Becsukhatnak pár embert, de a mozgalom folytatódik

Ötödik hónapja zajlanak tüntetések a Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státust élvező Hongkongban. Ngok Ma, a The Chinese University of Hong Kong politológusprofesszora a Narancsnak az események hátteréről, a rendőri erőszakról és a tüntetők kilátásairól beszélt. Ngok Ma politológus a hongkongi vezetésről, a pekingi döntéshozásról, a szabadságjogok lehetséges erodálásáról beszélt lapunknak B.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?