Orbánnal és Putyinnal riogat a francia elnökválasztás favoritja

  • narancs.hu
  • 2017. május 3.

Külpol

Emmanuel Macron szerint Magyarországon és Oroszországban nincs demokrácia.

„Mindannyian tudjuk kik Marine Le Pen szövetségesei: Orbán és Putyin. Az ő rezsimjeikben nincs nyitott és szabad demokrácia” – mondta egy politikai nagygyűlésen Emmanuel Macron francia államfőjelölt.

Az En Marche! mozgalom jelöltje arról is beszélt, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front protekcionista, izolacionista és nacionalista programja gazdasági visszaeséshez, nyomorhoz és általános háborúskodáshoz vezetne.

Macron 24 százalékos eredménnyel nyerte a francia elnökválasztás első fordulóját, a voksok 21,3 százalékát megszerző Marine Le Pen előtt.

A most vasárnap esedékes második fordulóba ők ketten jutottak be, toronymagas esélyesnek a centrista Macron számít, mivel a hagyományos pártok szavazói a második fordulóban többnyire összefognak a szélsőséges jelöltekkel szemben.

Ugyanakkor egy esetleges alacsony részvételi arány még megnehezítheti Macron dolgát. Ebből a szempontból intő jel, hogy a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon regisztrált támogatóinak majd kétharmada távolmaradást vagy érvénytelen szavazást tervez egy kérdőíves felmérés szerint. Egy másik közvéleménykutatás úgy találta, Mélenchon szavazóinak 52 százaléka támogathatja Macront, 17 százaléka Le Pent, és csak 31 százalékuk maradna otthon vasárnap.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?