Orbánon kívül szinte egyetlen politikus sem titkolja, hol tölti a szabadságát

  • Gera Márton
  • 2017. augusztus 12.

Külpol

Merkel és May a hegyekbe ment, Trump a saját birtokára, Orbán Viktor pedig valahová, de erről nem tudni semmit.

Egy hete járta be az internetet néhány kép, amely Angela Merkel olaszországi nyaralásán készült: a német kancellár egyszerű túraruhában, kockás ingben kirándul Dél-Tirolban – éppen ott, ahová évek óta visszajár. A férjével, Joachim Sauerrel egy négycsillagos, nem túl drága hotelben szálltak meg – pont úgy, ahogy azt az elmúlt évtizedekben tették. Nem meglepő, hogy a képeket sokan felkapták, azt demonstrálva, hogy a világ negyedik legnagyobb ipari és gazdasági hatalmának vezetője sem nyaral másként, mint a legtöbb ember.

Nem sokkal később érkeztek meg a fotók Vlagyimir Putyin háromnapos nyaralásról, amelyek már egészen más hangulatot árasztottak: a meglehetősen propagandisztikus felvételeken az orosz elnök éppen a dél-szibériai Tuvai Köztársaság területen horgászik, búvárkodik, gombászik, motorcsónakot vezet, illetve meztelen felsőtesttel napozik, szemléli a tájat. Putyintól persze nem szokatlan ez az imázs: 2009 nyarán szintén Szibériába utazott, és akkor is megannyi kép készült a pillangóúszást gyakorló, faágat tördelő, lovagló vezetőről.

Igazi Bear Grylls: így nyaral Vlagyimir Putyin

Ő aztán tudja élvezni a nyarat.

Nem véletlen, hogy az elmúlt években többször is felvetették, hogy a politikusok nyaralásai és az azokon készült képek éppen olyan politikai termékké váltak, mint bármi más: nagyot mennek a neten a felvételek, amelyen kedvenc politikusunk valami teljesen átlagos helyen nyaral, vagy éppen olyan képet mutat magáról, amilyenre a potenciális szavazói felfigyelnek. Alighanem ilyen szempontból is érdekes megvizsgálni, hol nyaralnak Európa vezetői.

Túra és saját birtok

Merkelhez hasonlóan Theresa May is nagy túrázó: tavaly a svájci Alpokba (ahová egyébként Margaret Thatcher is szívesen utazott üdülni) mentek a férjével, Philip Mayjel, és idén sem tettek másként, bár előtte a brit miniszterelnök még elutazott Észak-Olaszországba, a Garda-tó mellé.

Theresa May és férje Olaszországban

Theresa May és férje Olaszországban

Fotó: Reuters/Antonio Calanni

Van, aki nem az aktív, városnézős pihenés híve: Donald Trump például csak szimplán elutazott a saját New Jersey-i birtokára, a Trump National Golf Clubba, és ott tölt el két és fél hetet. Mindebben az a furcsa, hogy Trump korábban többször kritizálta Barack Obamát, amiért „sokat jár nyaralni”, így elég érdekes az ő 17 napos szünete. Bár az elnök a Twitteren ezt is megmagyarázta: szerinte ő nem klasszikus vakációra ment, „találkozói és hívásai” lesznek a birtokon. Azért még így is érdekes a Washington Post összesítése, amely szerint Trump már most háromszor annyi időt fordított nyaralásra, mint Obama elnöksége ezen időszaka alatt.

Donald Trump és családja megérkezik New Jerseybe, ahol az elnök a 17 napos szabadságát tölti

Donald Trump és családja megérkezik New Jerseybe, ahol az elnök a 17 napos szabadságát tölti

Fotó: AP/Evan Vucci

Nem ment túl messzire nyaralni a legutóbb az eurózóna gazdaságpolitikájának egységesítéséről beszélő spanyol miniszterelnök sem, Mariano Rajoy ugyanis Galícia nyugati felébe utazott, ahol már sokadik alkalommal tölti a szabadságát.

Juncker a szomszédba jön, Gentiloni otthon marad

A májusban megválasztott, jelenleg éppen a felesége számára tervezett first lady státusz létrehozásától visszalépő Emmanuel Macron korábban azt mondta a francia Le Journal du Dimanche-nak, hogy idén nyáron biztosan nem megy nyaralni. Ehhez képest az Élysée-palota sajtóhivatala nemrég azt közölte, Macron szerdán pár napos vakációra indult, de Franciaországon belül marad, és bármikor elérhető. Arról még korábban beszélt a francia elnök és felesége, Brigitte Macron, hogy leginkább az Egyesült Királyságba szeretnek kirándulni, évente egyszer mindenképpen elmennek az országba, és ez a Brexit ellenére sem fog változni.

Macron és felesége, Brigitte Macron

Macron és felesége, Brigitte Macron

Fotó: Getty Images

Nem utazik túl messzire Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sem, aki a Politicónak beszélt arról, hogy augusztusban Ausztriában pihen, ahol többek között a Nobel-díjas Orhan Pamuk egyik könyvét, illetve Florian Illies 1913 – Az évszázad nyara című, az első világháború előtti Európáról szóló regényét fogja olvasni. A kötet az 1913-as, békességgel teli évet írja le, ám egy év múlva Európa már a háborúval néz szembe. Ezzel kapcsolatban azt mondta Juncker, hogy „nem tud szabadulni a gondolattól, hogy ez újra megtörténhet”.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök idén viszont kihagyja a nyaralást, elsősorban az olaszországi menekülthelyzetre hivatkozva. A politikusról tavaly közölt portrét a BBC, amelyben arról is írnak, hogy Gentiloni sohasem utazik felkapott, fényűző helyekre, leginkább az osztrák hegyekben szeret kirándulni.

De nem vakációzik Ferenc pápa sem, sőt, a katolikus egyházfő a Vatican Insider információi szerint eddig egyszer sem ment el szabadságra, a nyári hónapokat is a Vatikánban tölti. Pedig a korábbi pápák a Castel Gandolfóban található vatikáni palotákban vészelték át az augusztust, de Ferenc pápa ide sem jár, a hely immár múzeumként funkcionál. A pápa korábban amúgy azt mondta, ő is vakációzik, csak éppen a megszokott környezetében: „A Vatikánban maradok, igaz, nyáron ritmust váltok, többet alszom, azt olvasok, amit szeretek, zenét hallgatok, többet imádkozom (…) nekem ez segít pihenni és kikapcsolódni.”

Angela Merkel a hegyekben

Angela Merkel a hegyekben

Fotó: Splash News

Aki nem árulja el

Azt azonban továbbra sem tudni, Orbán Viktor hol nyaral idén. Bár az RTL Híradó próbálta megtudni a miniszterelnök sajtófőnökétől, merre is utazott Orbán, Havasi Bertalan ezt nem árulta el, arra hivatkozott, hogy a kormányfő magánjellegű programjairól nem tud tájékoztatást adni. Pedig Orbán is szabadságra ment, maga jelentette be még egy júniusi Fidesz-frakcióülésen, hogy augusztus 1–20. között ne keressék.

A titkolózás amúgy nem új keletű: már tavaly sem mondták meg, hol nyaral Orbán, ami azért is érdekes, mert korábban Havasi Bertalan megosztott ezzel kapcsolatos információkat, sőt maga Orbán is beszámolt a nyaralásáról. 2015-ben egy képet osztott meg a Facebookon, amin feleségével és horvátországi szállásadójával pózol egy fotón nem messze Dubrovniktól, Mljet szigetén. 2014-ben pedig, már a nyári hónapok után, Svájcban üdült a családjával, míg két évvel korábban a Fertő tó körül kerékpározott, és erről akkor jó részletesen be is számolt a sajtónak Havasi Bertalan.

Figyelmébe ajánljuk