Eddig csak Törökország állt ki Putyin mellett

  • narancs.hu
  • 2023. június 24.

Külpol

A világpolitika egyelőre kivár és "figyelemmel kíséri" az oroszországi eseményeket.

Az Európai Unió Oroszország belügyének tekinti, hogy Jevgenyij Prigozsin nehézfegyverzettel vonul Moszkva felé. Hasonlóképpen óvatosan fogalmaz az Egyesült Államok, Csehország, Franciaország és Németország is. Az eseményeket figyelik, de egyelőre nem kívánnak beavatkozni. A G7 és a NATO is egyelőre a "figyelemmel kísérésről" számolt be. Egyedül Törökország állt ki nyíltan Vlagyimir Putyin mellett, Recep Tayyip Erdogan, az ország frissen újraválasztott elnöke támogatásáról biztosította az orosz elnököt az Interfax közlése szerint.

Eközben Prigozsin és csapata már 350 kilométerre közelítette meg Moszkvát. A zsoldosvezér szerint a Lipeck megyei reguláris erők csatolakoztak a Wagnerhez és együttes erőlvel vonulnak a főváros felé, ám ezt az információt más eddig nem erősítette meg. A csecsen elnök, Ramzan Kadirov átlépte a határt és Rosztov felé tart csapataival. A Moszkva felé vezető közúti hidakat a hatóságok lezárták. Ha az eddigi ütemben halad a Wagner-konvoj, estére elérheti a fővárost.

A Vörös teret időközben lezárták. Egyelőre nyilván a civilek elől, hiszen a kihelyezett kordonok másra nemigen alkalmasak. Főleg annak fényében, hogy a Wagner konvoja úgy tolta le az autópályáról a torlaszként felállított teherautókat, mintha csak falevelek lettek volna. Moszkvában kiürítették a középületeket, így a Tretyakov képtárat, a Puskin múzeumot és több bevásárlóközpontot is. Nyilvánvalóan nő a várost, sőt az országot elhagyni akarók száma, legalábbis erre utal, hogy egyre drágábbak a jegyek azokba az országokba, ahová vízum nélkül utazhatnak orosz állampolgárok - ide tartozik Törökország mellett egyebek mellett Grúzia, Kazahsztán vagy Örményország.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk